Mini Concept Art Contest I - 啟動 !!!

MCAC II 比賽日期 : 08年7月4日 - 08年8月24日
獎品 : Adobe Production Studio Premium 正版套裝 (由景豐電子贊助)

版主: ZU, Andrew Lee

Re: Mini Concept Art Contest 啟動 !!!

文章evil » 5日 5月 2008年, 01:05

Zu 寫:Mini Concept Art Contest
比賽日期 /b]
4月4日 - 5月4日

...所有參賽者必須於[b]5月4日(12pm)前
成功上載至Mini Concept Art Contest比賽區內。評判團將會以參賽者於此日期前上載的最後完成作品進行評審工作,任何遲交作品將不作受理。...

有一些時間上的問題想請教一下,5月4日(12pm),理論上系 5月4日12:00=中午

但之後又寫:

Zu 寫:截止時間5 月4日晚上11點 59分

如果一開始是這個時間,應該寫成"5月5日(12am)前"才對吧...?!

我覺得有些混淆,所以提出來
物極必反
反完再玩
evil
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ZU » 5日 5月 2008年, 01:41

多謝evil 的意見 ,

因為在宣傳上 列明 4月4日到5月4日會比較簡單清楚
這個時間上我們處理是一點混淆 , 原意是 5月4日或之前,所以我們沒有寫到 5月5日零晨等這字眼。

對這個錯誤而引起不便或困惑,我們都深感抱歉,見諒!

你的提議很好 , 下回比賽一定會改進這個問題 .

謝謝你們的參與及支持 !!!

:oops:
最後由 ZU 於 5日 5月 2008年, 03:27 編輯,總共編輯了 2 次。
CGVisual.com - play cg | enjoy cg !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

外號: CG 窮人協會榮譽會長

文章ZU » 5日 5月 2008年, 01:53

多謝各參賽者 ,

Mini Concept Art Contest 已結束,多謝大家參與 !!!

圖檔

現在參賽者不能上載,編輯 或發表新作品 ,不過大家仍可以回覆及討論 !!! :lol:

參賽者請再次留意以下比賽內容 :

所需遞交作品及資料:
個人資料及最後完成作品資料(請以.txt檔案電郵(club@cgvisual.com)至本站,標題請列明"參加Mini Concept Art Contest")#

另外,我們要求所有參賽者在比賽過後須補交至少一張高解像度的最後完成作品,以作為本網站日後作展覽或出版圖冊書籍之用。最後完成作品(高解像度)的遞交日期及方式將會在兩星期內通知.

最後完成作品(高解像度)檔案規格如下:
- 300dpi
- CMYK
- 8 Bits
- 格式為.tif(無壓縮),檔案體積不得小於30M (標准A4大小、300dpi解像度、8 Bits、CMYK模式約為33.2M)

#1. 個人資料請清楚列明參賽者真實姓名、性別、聯絡電話、聯絡電郵及職業,以上資料只作為本網站獨立參考之用,將不會作任何公開。
#2. 最後完成作品須清楚列明"作品名稱"、"使用軟件"、"作品描述及感想"(上限300字)",資料會作公開之用。

再次多謝大家參與 !!!! 以及留意本站及討論區有關的消息!!!!!
CGVisual.com - play cg | enjoy cg !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

文章aggie_siu » 5日 5月 2008年, 23:01

真的很感謝大家的回應~
不過睇完感到hk真系好可悲原來要靠比賽黎做d基本野~我就算無學design都知要做research~因為系我個mind resaerch系基本功~~原諒我淺見~
aggie_siu
討論區新秀
討論區新秀

文章tiMLo » 7日 5月 2008年, 10:42

請問大概幾時會公布結果呢?
頭像
tiMLo
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 7日 5月 2008年, 12:50

aggie_siu 寫:真的很感謝大家的回應~
不過睇完感到hk真系好可悲原來要靠比賽黎做d基本野~我就算無學design都知要做research~因為系我個mind resaerch系基本功~~原諒我淺見~

:-? 悲從可來 ? 雞蛋裡挑骨頭 誰都會 .

講天下無敵 , 要做起來便無能為能 ! 我想起大一讀設計時 , 教我們的老師每次
交功課時老是說 , 您這裡唔得 , 那裡不對 , 永遠唔講您應該如何改進 , 那麼會好看些 , 超白癡加超低能 , 當老師的要把同學導入正軌 , "顏色太濃會影響畫面 , 內文字距太密會睇得很辛苦 , 公仔線條太弱 , 應該加粗幼線公仔會有生氣" , 唔系老吹自己如何如何 , 您又如何如何 , 永遠講唔出解決方法 , 當時我都好天真呀 , 以為好勁啦個老師 , 到了最尾個堂好Q醒那個老師 , 把他自己設計卡片 , 分發給同學們 , 個個同學以為大師傅手筆一定惦 , 誰不知垃圾卡片 , 痂拿線卡片開刀模 ,
刀模開LOGO圖案 , 加上卡片內的大師級手繪公仔 , 兩者配合的非常低劣而且給人觀感非常難看 , 我要確定個人不是太主觀所以 , 我有詢問同學們意見 , 但大都數和我看發一致 , 勁嘔呀 !

潛移默化 ! 老師教如何批評沒有教如何改進 , 是HK的悲哀嗎 ?
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 7日 5月 2008年, 13:33

香港填鴨式教育+考試文化+創意工業既死結......

即系唔考唔讀, tip 題目, 只要 result 唔要 process.... 所以行內點解有咁多 operator 而唔系 artist 就系咁解 :-?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章evil » 8日 5月 2008年, 00:26

tiMLo 寫:請問大概幾時會公布結果呢?

偶也想知哩~ :oops:

抑或這次是大家的熱身賽?(就各方面而言)

如果再舉辦這類比賽,
我建議除了有明確的主題外,
希望也有
:idea: 設計對象的指定(如年齡層/性別/職業/知識水平/地區等...etc.)

:mrgreen: 明確的比賽時間

:D 公平公開的評審准則
做得差當然抵打~:oops:
做得好就要贊0下~ :P )

希望做到每個參賽者也有所得著~ 更進一步 :idea:
物極必反
反完再玩
evil
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 8日 5月 2008年, 00:58

好多謝 evil 既意見, 下次再攪或會搵你傾下 :wink:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章ZU » 8日 5月 2008年, 03:09

結果預定 6 月中公布 !!

我們這個 mini contest 規則不會太復雜 , 希望可讓大家更自由發揮 .

今次完成比賽的人數比預期中少 , 希望下回會有更多人參與 !!! 多謝各位 !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

文章aresca » 25日 5月 2008年, 22:31

又有一段時間無黎, 好高興終於見到本地攪既2D比賽, cheer~~~

睇完今次比賽後感想系好開心見到香港有一班熱心進動2D既人並唔止3D, 可惜系人數不多唔夠熱鬧, 不過希望大會唔好放棄, 繼續努力推動2D, 下一次攪得好似第一次3D比賽咁大型(果次可以見識到好多勁人學左唔少, 開心!)

小弟十分同意樓上evil既建議, 不過自己都有少少建議:
1,大會發出既email通知好遲先收到, 4月4號開始小弟4月16號先知有個比賽, 應該有好多人都系因為咁無得玩...
2, 希望以後既比賽評審可以快一點, 唔好等到有結果時所有人都已經從熱情中冷卻什至唔記得左有個比賽, 對下次舉辦比賽唔系太好, 20張要一個半月黎評審有點兒那個...
3,希望增加透明度, 單評判制系極有問題(唔系要質疑評判既能力), 只系好可能令人提出質疑, 由其當有該評判認識既人參賽時, 賽馬會都有講明親朋戚友唔可以玩啦.

最後希望Cg-fourm能夠繼續努力推動香港cg業!
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mUser » 25日 5月 2008年, 23:21

我都有一些建議 , 唔好見怪:

1 ) 同意樓上, 有d人唔睇CGV 又想參賽, 下次比賽大會記得要寄請諫迎請地參加, 唔系佢地點知有比賽 , 唔睇個網既鬼知攪比賽咩。

2 ) 獎品無兩三萬點會有人玩 , 完全唔怪得參加人數少。

3 ) 比賽評審好慢 , 大會要增加人手,投放一千幾百萬攪比賽。

4 ) 一定要搵鬼佬做評審 , 大會搵個d評審識得太多CG業界人仕 , 同意樓上 , 只要評審識人參加就會唔公評 , 就算搵鬼佬都要搵偏d既 , 總之有人識既都唔得。

5 ) 樓上人兄太抬舉呢個網 , 居然用"賽馬會"黎同大會比, (雖然我唔知人同馬點比..)

我建議大會摺左個網。

不過最後希望大會能夠繼續努力推動香港cg業!
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 25日 5月 2008年, 23:58

aresca 寫:1,大會發出既email通知好遲先收到, 4月4號開始小弟4月16號先知有個比賽, 應該有好多人都系因為咁無得玩...

就系要你地成日睇 cgvisual 麻

aresca 寫:2, 希望以後既比賽評審可以快一點, 唔好等到有結果時所有人都已經從熱情中冷卻什至唔記得左有個比賽, 對下次舉辦比賽唔系太好, 20張要一個半月黎評審有點兒那個...

mini 比賽... mini 就系要大家多多包容

aresca 寫:3,希望增加透明度, 單評判制系極有問題(唔系要質疑評判既能力), 只系好可能令人提出質疑, 由其當有該評判認識既人參賽時, 賽馬會都有講明親朋戚友唔可以玩啦.

好似一直都冇提有咩評判... ...
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 26日 5月 2008年, 01:22

同意樓上人兄同意我既意見, haha, 只不過提出少少意見"或可"幫助改善以後比賽, 希望多多包容我既意見. 冷靜想下那有完美不用改善既野呢, 又何需過於偏激叫人"摺"呢.

人同"馬"當然無得比, 咁舉個正常青少年都識既列子(因為細路仔唔入得馬會可能唔知"賽馬會"系咩). 奧運評判團系由多個國家既人組成其中原因之一就系為免有人偏幫自己國家. 如果多一兩個評審要投放一千幾百萬真是沒話可說.

不過我系未睇清楚, 的確系"一直都冇提有咩評判"........點解!?
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 Mini Concept Art Contest

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客