MCAC II - animatevincent

MCAC II 比賽日期 : 08年7月4日 - 08年8月24日
獎品 : Adobe Production Studio Premium 正版套裝 (由景豐電子贊助)

版主: ZU, Andrew Lee

MCAC II - animatevincent

文章animatevincent » 24日 8月 2008年, 17:41

第一次參賽
多多指教

故事背景:
呢只機械人系源自我其一個放棄左既honor project題材
背景系圍繞十二生肖而起
生肖其實唔止系中國人既專利
除左中國之外, 希臘, 印度都各自有不同既生肖代表動物
各國既生肖動物雖有部份相同(如鼠, 蛇等)
但亦不盡相同(例如希臘生肖既中既鱷魚)

而我所創作既故事
系解釋唔同國家之所以有唔同既生肖
系因為o系古代, 甚至人類未出現之前
生肖動物排名並唔系固定不變

古時既生肖排名
系由每十二年一次既比賽去決定
每十二年, 玉帝會召集各界動物舉行一次機械人搏擊比賽
其中勝出既十二種動物就能夠成為接落黎十二年既生肖
所以每十二年
各國都會集全國國力
以及最頂尖科技打造出最強機械人
並且由種族中最年青力壯既勇士駕駛

而我今次參賽既機械人系一頭豬族機械人
值得注意既系呢部機械人系為駕駛員度身訂造
需要由三位駕駛合力駕駛先可以發揮出最大力量
而呢三位駕駛員
就系來自西域傳說中, 曾經合力勇敗狡猾餓狼既三只小豬.........
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章animatevincent » 24日 8月 2008年, 17:47

由於工作比較忙, 同最近搬屋既關系
原本系打算放棄參加呢個比賽
不過多謝台風
有突然多左一日假期
所以有時間畫起呢幅想畫好耐既畫
趕及參加比賽

但由於太趕既關系
原本准備好既concept art趕唔切scan出黎
唯有等比賽過後先有機會再upload比大家睇
睇住手繪線稿先
附加檔案
線稿
討論區新秀
討論區新秀

文章animatevincent » 24日 8月 2008年, 17:59

屋企上唔到網
要去網吧先upload到上黎
點知剛剛先發覺d圖唔可以大過1000x1000
張圖系1024x768...
唯有用小畫家crop走左個frame
compression好勁
見諒
附加檔案
最後完成作品
討論區新秀
討論區新秀

文章animatevincent » 24日 8月 2008年, 18:02

作品名稱:hogzilla
使用軟件:photoshop
討論區新秀
討論區新秀

文章animatevincent » 28日 8月 2008年, 19:39

補番張事後再執過既
圖檔
同埋一張分pass圖
圖檔
討論區新秀
討論區新秀

回到 Mini Concept Art Contest

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客