自習speed painting

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

自習speed painting

文章IRON MING » 1日 8月 2011年, 04:09

附加檔案
speed painting machine  copy.JPG
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

外號: IRON MAN

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 自習speed painting

文章spitfire » 1日 8月 2011年, 10:32

:D
既然個邊有人撐
我撐你呢邊囉:D:D

不過好建議樓主學人體
同呢幅圖無關
係因為blog入邊D人物略有不足
而且最重要係
而家做畫畫
唔識畫人唔得:):)
spitfire
討論區新秀
討論區新秀

外號: 無牌打手

文章IRON MING » 1日 8月 2011年, 14:35

果邊??~~ 哈係呀~~我慢慢學緊~~ BLOG 果啲比例唔太岩~
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

文章fookchai » 1日 8月 2011年, 19:34

好好既自習. 有的野可以注意下.

- 個design睇落去好random, 冇乜planning, 所以冇乜grouping
- 睇得出你放左好多心機係的detail度, 但係最緊要既比例同gesture就冇晒.
- 成件野好忙, 的野斬到好碎, 樣樣野都一樣比重, 冇位畀隻眼休息
- 睇到你個標題叫自習speed painting, 你平時畫野係咪都係好快? 查實係速度緊要定係design緊要?

好多時候的人成日都話要多的野睇, 多的野睇, detail就等於好. 但係最緊要係要有平衡,contrast. 唔係detail唔好, 但係要平衡. Less is More.
既然係自己練習,唔好心急, 放多的時間諗清楚的design, 咁先練到野. 如果唔係你只會愈畫愈快, 但係本身想練既design就愈黎愈弱. 咁有乜野意思?

加油!!
fookchai
討論區新秀
討論區新秀

文章IRON MING » 1日 8月 2011年, 20:44

好感謝你既指教我會更加注意! 你講既野我都明白=] 有時自習係為左滿足自己畫野,加上有時腦海有突然有啲畫面,想即刻畫低佢所以想訓練下速度同detail,但我都清楚咁出黎既野唔係design,冇步驟去支持,所以我會再去改善!!做好設計!!
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

文章fookchai » 1日 8月 2011年, 22:56

唔好咁容易滿足, design係要去尋索, 嘗試, 接觸未知.

通常你個腦第一時間諗到既野都唔會係的乜野新野, 都係一的己經見過既野, 一的對事物既印象, 如果就呢的第一時間既印象去畫, 頂盡只可以叫做畫野, 唔係design. design係design一的新事物, 未見過既, 有趣既. 所以唔好第一時間諗到乜就畫出黎, 個腦呃人架, 呢的印象只可以當做inspiration, 跟住你base on呢樣野配合各方面既定律(自然呀, 科學呀, 物理呀等等)再去develop新既野, 咁就叫design啦.

一定要有呢的定律, 如果冇, 成件事就會好怪, 件design好難說服到人, 因為我地活係一個有定律既世界, 你要吸引人注意, 但係唔可以脫節. 呢的既定律, 就係基本功.

冇基本功, 憑空諗, 好易失真.

加油!
fookchai
討論區新秀
討論區新秀

文章IRON MING » 1日 8月 2011年, 23:46

係!知道! 多謝你既指導=]
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

文章fookchai » 2日 8月 2011年, 00:18

d多的d多的!
fookchai
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 2日 8月 2011年, 03:52

其實 speed painting 係做 final 作品前既 idea sketches/ concept art, 係比 client 睇構圖, 比例, 外形, color 等等

畫得快既原因係對住導演 or client 傾 idea 時, 不停試出黎既效果, 但求盡快有個共識

你呢幅圖係 detail 多左, 去到 refining 既階段, 已經脫離左 speed painting

就算以 refine 階段黎講, 好明顯太貪心, 咩都想比人睇, 連 lighting & 本身 material 質感都冇埋, 其他唔重複 lu, 基本上 fookchai 兄都講哂 :)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章禪與靜 » 2日 8月 2011年, 15:08

fookchai 寫:唔好咁容易滿足, design係要去尋索, 嘗試, 接觸未知.

通常你個腦第一時間諗到既野都唔會係的乜野新野, 都係一的己經見過既野, 一的對事物既印象, 如果就呢的第一時間既印象去畫, 頂盡只可以叫做畫野, 唔係design. design係design一的新事物, 未見過既, 有趣既. 所以唔好第一時間諗到乜就畫出黎, 個腦呃人架, 呢的印象只可以當做inspiration, 跟住你base on呢樣野配合各方面既定律(自然呀, 科學呀, 物理呀等等)再去develop新既野, 咁就叫design啦.

一定要有呢的定律, 如果冇, 成件事就會好怪, 件design好難說服到人, 因為我地活係一個有定律既世界, 你要吸引人注意, 但係唔可以脫節. 呢的既定律, 就係基本功.

加油!

哦~~
原來第一時間諗倒印象
可叫作靈感
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章IRON MING » 2日 8月 2011年, 19:52

h2o 寫:其實 speed painting 係做 final 作品前既 idea sketches/ concept art, 係比 client 睇構圖, 比例, 外形, color 等等

畫得快既原因係對住導演 or client 傾 idea 時, 不停試出黎既效果, 但求盡快有個共識

你呢幅圖係 detail 多左, 去到 refining 既階段, 已經脫離左 speed painting

就算以 refine 階段黎講, 好明顯太貪心, 咩都想比人睇, 連 lighting & 本身 material 質感都冇埋, 其他唔重複 lu, 基本上 fookchai 兄都講哂 :)

阿水~嗯~知道~~有啲問題我真係冇留意=]
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

文章禪與靜 » 2日 8月 2011年, 19:58

fookchai 寫:唔好咁容易滿足, design係要去尋索, 嘗試, 接觸未知.

加油!

諗諗下我又有問題
點解你會話"個腦呃人架"?
到底我要以咩心態來對代腦裡閃出既印象呢?
難道我自己要認為這些印象都不是自己想出來的嗎?

以上有3個問題
請解答
謝謝"fookchai"兄
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章禪與靜 » 2日 8月 2011年, 20:34

禪與靜 寫:
諗諗下我又有問題
點解你會話"個腦呃人架"?
到底我要以咩心態來對代腦裡閃出既印象呢?
難道我自己要認為這些印象都不是自己想出來的嗎?

以上有3個問題
請解答
謝謝"fookchai"兄

我終於發覺我比我腦內許多固有既觀念限制著
阻礙了我成長和進步
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 2日 8月 2011年, 23:04

有d野唔多認同fookcha所講,佢所講的一些創作上的原則,步驟,是無錯,但也不是必然,也要因應唔同性質的設計,而且應該發展一套自己創作的旋律,我本人反而認為第一閃出的靈感很重要,之後步驟就是如何優化這些靈感,而好多時記低這些靈感就要靠speed painting這類速畫手藝,我也認為speed painting唔應太著意在detail,如想畫得detail,咁就值頭當illustration做如了.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章IRON MING » 3日 8月 2011年, 01:33

其實我都明白~~~所以要自己作平衡~~所以我任何意見都接受~~再自行分析~~搵一條岩自己既路~~
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客