昨夜馬場上

[連結] 任何自拍或參考照片作品
嚴禁連結 "不雅/色情/鬼異/可怖"的照片

文章kingnt66 » 1日 9月 2005年, 05:27

the "Sphere Hong Kong" are very nice!! Keep up the good work!!

:mrgreen:
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章陳根 » 1日 9月 2005年, 09:13

咁好心機o既 ? 佢真系全職學生黎喎。

Jeremy Birn 有個tutorial 系教做呢個spherical o既效果o既,你又可以試下丫。

http://www.3drender.com/light/PolarPan/index.htm
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Re: [qtvr] 立法局

文章Siegfried » 1日 9月 2005年, 18:25

S'tephen 寫:[qtvr] 立法局

Haha....nice to meet you here..besides from the designer forum.
生死去來 樹頭傀儡
一線斷時 落落磊磊
頭像
Siegfried
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 1日 9月 2005年, 22:03

kingnt66 寫:the "Sphere Hong Kong" are very nice!! Keep up the good work!!

:mrgreen:

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: [qtvr] 立法局

文章S'tephen » 3日 9月 2005年, 02:52

Siegfried 寫:Haha....nice to meet you here..besides from the designer forum.

很榮幸你會知道了~! 呵呵, some photo forum 都有 share
也很多謝你的書,找這機會再說謝謝唷!thanks :D
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 3日 9月 2005年, 03:10

S'tephen , 據聞MIC 五樓o既電腦,由今個sem 開始,只供朝九晚五學生使用,其余時間一率鎖門喎,你如果以前用開五樓做野,之後可能要搬去SD 新大樓啦,不過你都已經去過o個個"地盤"架啦。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 3日 9月 2005年, 03:43

陳根 寫:S'tephen , 據聞MIC 五樓o既電腦,由今個sem 開始,只供朝九晚五學生使用,其余時間一率鎖門喎,你如果以前用開五樓做野,之後可能要搬去SD 新大樓啦,不過你都已經去過o個個"地盤"架啦。

系咖, 不過日常都健住身咁返學, notebook (3kg) + 相機 (1.5kg) = 4.5kg
所以影響不大!只要有電,那悝都是竇口! :oops:

我系朝九晚五學生唷!不過無人話個開門Password 我知,一路鎖唔鎖門都好少入。

如是我聞,校院手入了數台 dual G5!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 4日 9月 2005年, 01:57

S'tephen 寫:
我系朝九晚五學生唷!不過無人話個開門Password 我知,一路鎖唔鎖門都好少入。

如是我聞,校院手入了數台 dual G5!

嘩,今日睇完SD 七樓d classroom 同三樓o既lecture theater,正到呢...你地都唔洗再去MIC 啦,反而MIC 個Msc course 即時有堂響Y 座上o勒,真系風水輪流轉...輪流轉....幾多重轉.....。 :lol: :lol: :lol: :lol:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 4日 9月 2005年, 02:25

又唔好咁講! :D 風水嘅野不就是左青龍右白虎的格局,雙得益彰唷!
而且 mic 重有個正正ground studio,有blue screen 同MOCAP,
還有數支SONY 機加Canon鏡的dvcpro camera。
ps. 雖然想借, 但sd 學生開口book studio 總是怪怪的! :mrgreen:

不過我覺得七樓 classroom 唔系好design studio feel 喎!
有少少醫院門診 feel 囉,特別是那條右翼區的走廊!

不過阿head 話會改建,拆牆打通某些地方。
但整體而言新classroom 總比較昔日的 A 區好! 滿意哦!
ps. 哈哈! Y 座將進一步被成為我 panorama 攝影的目標。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 4日 9月 2005年, 02:42

呢個thread好似越黎越離題...
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 4日 9月 2005年, 02:48

stantang 寫:呢個thread好似越黎越離題...

尚會作 panorama 學術性研究發表區! :lol:
另有 http://www.cgvs.com/forum/viewtopic.php?t=5674 作相關發表

我在做什麼,咁panorama 如何應用在cg 上,考究可否用作簡單的 reflection texture。
滿腦子考究中... ... :oops:

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 4日 9月 2005年, 03:04

上網查panorama,總會找到HDRI,想請教HDRI是什麼! :(
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 4日 9月 2005年, 03:07

High Dynamic Range Imagery
check this site to learn more about it
http://www.debevec.org/
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 4日 9月 2005年, 03:21

謝謝!stantang 兄 :D

http://www.debevec.org/Movies/debevec-fiatlux-wide.mov
如果我想做到這麼的反映效果,是否處理HDRI 比較重要。

我觀念上會有錯誤,覺得 HDRI同jpg 好似一樣,所以想請問兩者有什麼分別?
因為不明白這點!好苦惱! :?:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 4日 9月 2005年, 05:35

The keyword is "High Dynamic Range", JPG is LDRI which is "low dynamic range". Here is a page with an in-depth explaination of HDRI: http://www.trinisica.com/sub_learn_type ... &issue=002

Simply put it this way: LDRI normal has 8-bit color depth per channel, while HDRI has 32 or higher color depth. Meaning that it has much more color information than TIFF, JPG, etc... It has a much large room for color correct, exposure change, etc...
Many 2D and 3D programs support HDRI, even the latest PS CS 2.
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 Photograph Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客