Introduction to C & C++

有關 Effect - Dynamics , Particles , Fluids 等技巧討論

版主: vectoreffect

文章pazu » 25日 4月 2006年, 17:25

圖檔

呢條thread真系好成功,有得玩又有野學.

h2o: 主要系慢, 又唔鍾意佢地成日講到點勁點好用(好多年前,唔知而家仲系唔系). 我見外國有d做resarch既人都有用嚇java, 主要都系教學時demo某d theroy. cg都想玩, 不過時間真系唔多, 玩唔到咁多野. 我對shading同rendering有興趣d.

Wolf: thanks你條link. 如果系學script for 3d software, 都系會學mel同python. 不我就冇咩用過script, plugin反而玩有過嚇,都系d皮毛.
c++就好少用, 讀咗幾年, 得最後一年先要學c/c++, 學得c 黎又要讀其他野.
反而o系pascal (同delphi)/ sql(RDBMS)就用咗最多時間, 不過俾反曬阿蛇佢地.

FantasyFCS: 我就debug用最多時間. 冇計,底子差又少用, 寫得唔好.
正如我之前所講, 個program 好多bug.....正常人應該run唔到,唔會有結果圖檔圖檔圖檔圖檔
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Wolf » 3日 6月 2006年, 12:24

呢個版塊嘅命運同我果個流言版有得揮,都系一輪開張熱鬧之後靜蠅蠅。等我踢一踢佢先...

最近發現一啲幾得意嘅language,如只有8個冇operand的命令的Brainfuck (個compiler只得200幾byte)。雖然簡潔,但又Turing complete (即系話理論上可以做任何C可以做到的野)。

仲有個用圖案畫program的語言,叫Piet

注:上面Brainfuck同Piet兩個字有link俾你click。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章keithwmg » 4日 7月 2006年, 20:10

hello, 各位大佬
小弟剛剛報左cu scs 既programming course,
不過入面有幾個course 要我選舉,
唔知邊個對3d 有多d幫助呢??
睇完呢個post, 系咪報c/c++就應該冇錯???
希望各位大佬可以俾d意見我 :D :D

course selection:1 core and 3 elective
http://www.scs.cuhk.edu.hk/csit/timetable/062/201100-CP.pdf

thxthxthx!!!!!!!!!!!! :P

btw, 我系用開maya的 :oops:
keithwmg
討論區新秀
討論區新秀

文章ykcaj » 4日 7月 2006年, 23:41

core: PASCAL
elective: Intro to C + OOP
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章FantasyFCS » 5日 7月 2006年, 08:54

ykcaj 寫:core: PASCAL

點解core Pascal?
GPU Computation
讀埋依科就考慮上定唔上了...
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章FantasyFCS » 5日 7月 2006年, 09:04

keithwmg 寫:hello, 各位大佬
小弟剛剛報左cu scs 既programming course,
不過入面有幾個course 要我選舉,
唔知邊個對3d 有多d幫助呢??
睇完呢個post, 系咪報c/c++就應該冇錯???
希望各位大佬可以俾d意見我 :D :D

course selection:1 core and 3 elective
http://www.scs.cuhk.edu.hk/csit/timetable/062/201100-CP.pdf

thxthxthx!!!!!!!!!!!! :P

btw, 我系用開maya的 :oops:

你可唔可以講下你少少bg?
for example, 有無programming 底,maths底?
因為同3d programming 最直接ge 幫助其實系maths,你最好熟matrix 果d transform, 同埋要有好ge coordinate geometry ge concept
programming 其實你有左basic concept 同識左OO
之後就可以靠經驗去提升programming skill.

如果你系無programming 底,
我suggest 你core 做
intro to c/c++ (學番少少syntax)
elec 就
OO (今時今日做programming 一定要)
Visual C++.NET (因為好多人原來都只系識click 個compile button...我覺得至少都要識用下debugger...如果你無用過,拎d exp 好少少)
如果你想用學少少database
ACCESS 2003 果個應該都俾到少少Concept 你

VB 就唔好la,
好易學壞手...

(以上為個人意見,有錯請指證)
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章ykcaj » 5日 7月 2006年, 20:14

FantasyFCS 寫:

因為系必修科 Basic/Pascal 二選一, Pascal 果邊就講明系教 structured programming, 咁對學 C 都有幫助.
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章FantasyFCS » 5日 7月 2006年, 20:25

ykcaj 寫:
FantasyFCS 寫:

因為系必修科 Basic/Pascal 二選一, Pascal 果邊就講明系教 structured programming, 咁對學 C 都有幫助.

Ooops..
sor..無睇清楚tim...

今年今日仲教迫人學pascal ge- -|||
依家d 初中都開始教C 唔教pascal la wo...
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章ykcaj » 6日 7月 2006年, 00:21

FantasyFCS 寫:今年今日仲教迫人學pascal ge- -|||

咁勁? 唔鍾意 programming 的學生咪好慘? 我初中時得 "圖龜語言" 學 :cry:
不過諗落都算系 vector graphics, final project 仲系 animation 添... (real time clock)
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章FantasyFCS » 6日 7月 2006年, 09:09

ykcaj 寫:
FantasyFCS 寫:今年今日仲教迫人學pascal ge- -|||

咁勁? 唔鍾意 programming 的學生咪好慘? 我初中時得 "圖龜語言" 學 :cry:
不過諗落都算系 vector graphics, final project 仲系 animation 添... (real time clock)

logo ar ma~
我都有學~XD
不過呢...
用途就真系...
依家D 家生幸福D~
我見佢地又有C玩又有3D 玩(solidwork)
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章keithwmg » 6日 7月 2006年, 15:21

thx 咁多位俾意見我 :P
我自己中學會考同a level 都有讀maths(不過大學到而家出黎做野都冇再用過, 好多都唔記得 :oops: ), 不過就完全唔識programming :oops:

而家選左pascal core, ele 就c/c++, oo, 同Visual C++.NET
thx :D :D
keithwmg
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 ■ Effects

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客