恭喜喎老細

有關 Effect - Dynamics , Particles , Fluids 等技巧討論

版主: vectoreffect

恭喜喎老細

文章陳根 » 19日 4月 2006年, 11:15

你咁忙都抽倒空黎幫手,實屬難得,再次恭喜你榮升版主先,仲有...搵日再去麻布食飯,今次我請 :wink: :wink: :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章vectoreffect » 19日 4月 2006年, 23:54

:lol: 多謝
頭像
vectoreffect
討論區主持
討論區主持

文章禾夫 » 20日 4月 2006年, 00:28

vectoreffect 快d寫下tutorial上來啦~ :mrgreen:
禾夫
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章FantasyFCS » 21日 4月 2006年, 15:12

禾夫 寫:vectoreffect 快d寫下tutorial上來啦~ :mrgreen:

我想問下依個board ge CG Programming 系指max script 果d 定系openGL, Direct X 果d ga?
GPU Computation
讀埋依科就考慮上定唔上了...
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 21日 4月 2006年, 22:48

同 programming 有關都可以喺呢板問, 不過有冇人識答呢就..... :wink:

我只可以講 maya 既 mel, c/c++ 應該會多d人識, 可以一齊研究下
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章S'tephen » 21日 4月 2006年, 22:58

我倒想交流action script。 :D
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ed209 » 22日 4月 2006年, 00:04

h2o 寫:同 programming 有關都可以喺呢板問, 不過有冇人識答呢就..... :wink:

我只可以講 maya 既 mel, c/c++ 應該會多d人識, 可以一齊研究下

其實animator學 c/c++系唔系好難入手? 有咩好途徑? h2o兄對mel, c/c++ 有研究嗎? 自問一看到對那堆字便不知要從何入手, 有點不知所措 :cry: :oops:
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章leeho » 22日 4月 2006年, 00:10

:roll:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 22日 4月 2006年, 00:31

我對 mel 都系用得多, 試得多, 改人地既多...... 舊年學左 c & c++ 既 basic, 今年應該會報 advance

其實呢d script 都系一路玩一路學, 玩左幾年, 依家真系開始認真寫 mel script, 因為有d 功能我想自己寫方便d, 有個咁既目標好自然就會的起心肝學 mel or programming :wink:

不過有樣野都幾煩....隔左一段時間唔掂呢d野就開始唔記得 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Wolf » 22日 4月 2006年, 16:47

開咗個TD樂園。恭喜恭喜。

要學program最好在工作應用中學習,齋睇書或者齋上堂唔會學得好。

呢排興managed code,我提議新手由Python/Ruby/C#/Java之類嘅語言入門。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章leeho » 22日 4月 2006年, 20:41

h2o 寫:我對 mel 都系用得多, 試得多, 改人地既多...... 舊年學左 c & c++ 既 basic, 今年應該會報 advance

其實呢d script 都系一路玩一路學, 玩左幾年, 依家真系開始認真寫 mel script, 因為有d 功能我想自己寫方便d, 有個咁既目標好自然就會的起心肝學 mel or programming :wink:

不過有樣野都幾煩....隔左一段時間唔掂呢d野就開始唔記得 :roll:

:mrgreen: 有無D實用MEL可以公開分享 , 例如 , 特效 , 材質 , 物體變形 ,

水流 , 或 氣體特效 , 燈光自動布局 , 渲染加快 , 物體生成器 , 等等 :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ed209 » 23日 4月 2006年, 00:46

h2o 寫:我對 mel 都系用得多, 試得多, 改人地既多...... 舊年學左 c & c++ 既 basic, 今年應該會報 advance

C & C++有什麼分別? 學C & C++對mel有幫助嗎? 聽朋友說(其實朋友也只是一知半解), C & C++裡,最強是叫pointer的東西, 但又是最難精, 可以講解一下是什麼嗎?
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 23日 4月 2006年, 04:50

啱啱溫緊書..... 先 post "Introduction to C & C++"
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?p=39103

另外 pointer 非三言兩語講得明白, 學 pointer 之前要明白 arrays 指令, 以及 address in memory 呢個 concept. 一個 programme 要運行得更有效率, pointer 真系幾重要. :wink:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

回到 ■ Effects

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客