Cintiq 12WX

有關使用Wacom 數碼繪圖板的心得及討論

Cintiq 12WX

文章wendyman » 5日 12月 2007年, 15:37

唔知香港有得賣未呢?有冇得訂呢?日元價拆番幣要九千幾,好似幾吸引!

http://cintiq.jp/product/cintiq12.html

Regards,
Wendyman
附加檔案
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章leeho » 5日 12月 2007年, 23:15

:roll: 旺角 - 星際城市 3樓327至339 ((您的數碼相機專家 ))

放了一部wacom 21寸 cintiq 21ux , 可以試畫 2萬左右 :roll:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 5日 12月 2007年, 23:39

leeho 寫::roll: 旺角 - 星際城市 3樓327至339 ((您的數碼相機專家 ))

放了一部wacom 21寸 cintiq 21ux , 可以試畫 2萬左右 :roll:

哎喲!今日剛上過星際,無上三樓!錯失機會了。 :(
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Cintiq 12WX

文章wendyman » 6日 12月 2007年, 10:48

旺角 - 星際城市 3樓327至339 ((您的數碼相機專家 ))
^
|
是否在這間店裡有出售或訂購Cintiq 12WX呢?
我也想過買cintiq 21ux,但系書台放不了這21吋芒,對我來說,12吋的Cintiq 12WX比較方便。

謝謝回覆!
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: Cintiq 12WX

文章leeho » 6日 12月 2007年, 17:49

wendyman 寫:旺角 - 星際城市 3樓327至339 ((您的數碼相機專家 ))
^
|
是否在這間店裡有出售或訂購Cintiq 12WX呢?
我也想過買cintiq 21ux,但系書台放不了這21吋芒,對我來說,12吋的Cintiq 12WX比較方便。

謝謝回覆!

:wink: 有售..
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 6日 12月 2007年, 17:50

wkin99 寫:
leeho 寫::roll: 旺角 - 星際城市 3樓327至339 ((您的數碼相機專家 ))

哎喲!今日剛上過星際,無上三樓!錯失機會了。 :(

:wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wendyman » 7日 12月 2007年, 01:20

Wow! I will buy one tomorrow!
Thanks for your info!
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wendyman » 8日 12月 2007年, 02:14

我今曰上去星際三樓, 見唔到有Cintiq 12WX, 問店員話沒有這新貨.
我響online store就order左一塊, US$999連埋express差不多九千蚊港幣.
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

收到 Cintiq 12WX

文章wendyman » 14日 12月 2007年, 01:17

今日收到啦! 手感真系唔錯!
有時間的話, 就為大家放相介詔一下.
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 收到 Cintiq 12WX

文章wkin99 » 14日 12月 2007年, 01:28

wendyman 寫:今日收到啦! 手感真系唔錯!
有時間的話, 就為大家放相介詔一下.

:o 有米呀!下次聚會拎出黎比大家開下眼界啦。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

收到 Cintiq 12WX

文章wendyman » 14日 12月 2007年, 11:20

Wkin99 君,
唉!如果有米,就唔洗買塊野尼畫啦!就系想做快D,搵多些少,至投資落工具上面。如果只系個人興趣,玩玩下,真系唔洗買尼塊野架。唔系話唔可以買尼玩,只系創作媒體多的是,搵紙筆畫都一樣好過引。

我本身是受傳統繪畫訓練,小時候到畫苑學素描,之後在理工(當時重未系大學)學插圖,水彩、廣告彩、壓克力、噴畫、Marker 草圖....全都是紙和筆的工序。後來才有Wacom及Calcomp之類的感壓畫板出售,當時我買了一塊Calcomp板,筆是有線連住,重要入水銀電。而且只有128級感壓度,手感難以想像地差...後來才買了一塊二手Wacom Graphire,一年多前再購入Intuos 3,1024級感壓真是利害。但是,如果你像我一樣自小就楂筆畫公仔,又經常將張紙擰來擰去敢畫(其實系好架!),用感壓畫板就會遇到畫某一些角度下的線條時,好唔就手。就算用Painter有轉畫面功能也好,就系好難夾手勢。直至見到Cintiq 21UX,又在參加數碼港一次講坐時,花了一段時間來認真地畫及不斷擰尼擰去(為排在背後那位仁兄致歉),就發現這似乎就是我要的工具了!

不過Cintiq 21UX 除了價錢高昂之外,21吋芒加埋擰轉所需要的空間,我的書台真系放唔落,所以也看過15吋及17吋的Cintiq。硬膠面加512級感壓度,真的不能與21UX同日而語。又看過P-Active的17吋芒,筆要入電,也有1024級感壓,但整體設計好像不是給繪畫的人用的...上個月剛看到Cintiq 12WX,真是一見鍾情。在香港找不到便到網上商店看,Wacom特許的幾個網站,大部份都只內銷美國本土,最後才找到一間肯給予海外郵購....。

花了一輪工夫,到昨天才收到這塊板子,確是份外開心。試過之後,感覺與Cintiq 21UX 差不多,只是迷你一點,卻是我所要的。
附加檔案
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 14日 12月 2007年, 13:23

good 有用家試緊, 得閒再 post d 應用報告黎俾我地參考下, thx :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 14日 12月 2007年, 14:21

正正正! :P !多謝分享,也很羨慕,想知wendyman的電腦配置如可,用這新工具要做些配合嗎?

本人用開Mac的,近日才砌左sat雞雞地既PC :oops: ,其實吾太肯定做插畫要D咩野配置才合式。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 14日 12月 2007年, 23:59

Cool, 我都好想買塊玩...... 你買幾錢呀? :wink:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Cintiq 12WX試用報告

文章wendyman » 18日 12月 2007年, 23:30

OK, I think I can introduce the tool in a separate title. Thanks!

Regards,
Wendyman
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 WACOM tablet 討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客