Wacom - Bamboo 數位繪圖板

有關使用Wacom 數碼繪圖板的心得及討論

Wacom - Bamboo 數位繪圖板

文章kuykuy » 1日 7月 2007年, 19:51

http://www.wacom.com.hk/bamboo.php

想問下呢只型號的wacom有無人用過?

因為budget唔多, 買唔到intuos...
想知bamboo同graphire 規格大細有少少唔到, 讀取速度差少少外,
bamboo可唔可以當graphire咁畫野架?
因為佢官網好似話系用做手寫體識別作主要功用, 其他就無講

thanks
kuykuy
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Andrew Lee » 2日 7月 2007年, 19:12

新野喎, 不過得512壓力 :mrgreen:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Wacom - Bamboo

文章wendyman » 17日 9月 2007年, 14:24

買左九塊,大部份設計師都贊佢OK! 價錢與Graphire 4"x5" 差不多,但系繪畫面積比較大,筆觸感覺和intuos相似,Graphire比佢滑左小小,冇Bamboo咁食力,一般設計師覺得手感系Bamboo好D,加上快速鍵比Graphire多,放大縮小畫面可以用中間個圓形轉圈,都算方便!米以為快速鍵冇乜用,當你畫緊大圖時,一般不可能一個screen?曬整個畫面,尤其執相。成日要用〈手板〉space bar推尼推去,或者fit in window之類動作,就要一手筆一手按keyboard,比較煩,有快速鍵就可以集中精神響塊繒畫板上面畫。當然啦!Bamboo個D快速鍵冇intuos3咁就手啦!
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: Wacom - Bamboo

文章wkin99 » 17日 9月 2007年, 15:55

[quote="wendyman"][/quote]

好正,有第一手使用心得,咁信心大好多了。

wendyman畫D野都相當吾錯播,都上Speed Painting貼下圖啦。 :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Wacom - Bamboo

文章wendyman » 17日 9月 2007年, 17:25

哈哈!十幾年前D作品,衣家睇番真系唔見得人,但又冇時間搞過個網頁,所以重放響度。個網其實系響六年前,Part-time教美術設計時,見到D〝小朋友〞冇乜心幾讀書,整尼鼓勵一下佢地,比佢地知道要不斷嘗試及練習,致可以做到D野出尼,冇一步登天?道理。D作品比初學者睇下都OK,唔錯就真系講唔上。家陣做管理多,好少落手落腳啦!
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 WACOM tablet 討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客