大家是怎用wacom筆的呢?

有關使用Wacom 數碼繪圖板的心得及討論

大家是怎用wacom筆的呢?

文章Calvinprince » 28日 7月 2006年, 22:17

我是吊起只手來畫的.....畫的時候只手不會點塊板的...
:D
不知大家是不是這樣的呢??
Calvinprince
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章WildSeven » 28日 7月 2006年, 22:31

驚整污塊板?? :roll:

我當平時用鋼筆咁用, 最緊要系只手畫得舒服!
頭像
WildSeven
討論區新秀
討論區新秀

文章vin » 28日 7月 2006年, 22:49

我鍾意墊張白紙,打棟枝筆90度o甘篤落去. :lol:
vin
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 28日 7月 2006年, 22:59

嘩!比你突然間考起,都無留意自己點晝tim :o ,我諗我只手系貼住塊版黎畫 :wink:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章h2o » 29日 7月 2006年, 00:26

我都系貼住塊板, 不過再加 cusion
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章leeho » 29日 7月 2006年, 00:31

:roll: 我會在WACOM上面貼上一張保護膠片 , 畫得時候很順手 , 如果吊起手腕畫 , 只手好累 , 所以手腕貼住塊板畫 , :roll:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章 » 12日 3月 2008年, 21:21

:roll: 剛買的時候會在手下加張紙...因為我手汗多得可怕....現在..咩都唔理...最緊要就手...畫完沒返干佢就算-3-一畫得耐塊版就會好多汁.... :lol:
討論區新秀
討論區新秀

文章wendyman » 19日 3月 2008年, 10:22

初初買番尼,真系當佢寶敢。後來發覺正常用,板面系好耐用。除非你搵Cuter隊落去,如果用番佢支筆畫,基本上可以用上好幾年。我自巳有幾款Wacom板(Wacom幾年就出新款,好多時舊板未壞,就買新板。米搞到大婆、二奶、三奶...共侍一夫o羅),公司亦有用尼比設計師畫layout,concept art 同埋texture,眼見冇一塊板系畫爛左,反而筆頭就好快磨到短。最近公司入左幾塊Bamboo,三個月後,支筆頭巳經扁埋一邊。
如果你怕只手有汗,整污遭板面,可以好似我公司o的專業人仕,買只手套戴住尼畫。 :wink:
吊筆就唔好啦!好易有職業病,手腕痛就手尾長啦!
附加檔案
http://www.smudgeguard.com/
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 WACOM tablet 討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客