請問IVE知專 李惠利課堂用的軟硬件版本及質量

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

請問IVE知專 李惠利課堂用的軟硬件版本及質量

文章Boo » 7日 8月 2016年, 06:20

親戚個仔入咗IVE李惠利 多媒體電腦動畫相關系,現在想執一套電腦用嚟未來做功課用,請畢業學長學姐們透露一下,
1.課堂用邊級電腦,大約就可以了,i5/i7?,顯示卡咩級左右?
2.據知軟件老憑係 Autodesk及Adobe系列,即係MAYA,3DSMAX,photoshop,AI,AE請問係邊個版本,應該不是最新版吧?
繪圖筆係咪wacom one/4"5"'寸細板?
謝謝提供.
Boo
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 請問IVE知專 李惠利課堂用的軟硬件版本及質量

文章imlovelybb » 7日 8月 2016年, 11:33

1: i5 display gtx760 已經足夠
2.通常都係最新版 ADOBE係CC
繪圖 新手板就OK
imlovelybb
討論區新秀
討論區新秀

外號: 金牌Producer

Re: 請問IVE知專 李惠利課堂用的軟硬件版本及質量

文章CraZ3D » 8日 8月 2016年, 16:01

如果係玩3D動畫 , 會建議用 i7 , RAM 由 8 -16 Gb .
留意, 學生可免費使用Autodesk軟件...
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客