青年人理財工作坊課程簡介

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章naveen » 29日 7月 2014年, 23:45

馬國樑Naveen Ma,動畫師,十年間參與創作了超過一百套電視廣告動畫及多部電影特效製作。幸運地賺到了第一桶金。之後十年專注動畫教育及個人創作。
二十年間嘗試投資基金、股票、買賣樓宇、成立公司。經歷過97金融風暴、03沙士、08金融海嘯。失敗過但從未放棄過,現在擁有4個物業及過百萬基金股票。目標向財務自由之路前進。
希望透過是次工作坊,跟青年人分享自己過去二十年的投資失敗經驗,及正確的理財觀念。

講者:馬國樑Naveen Ma ,
日期:8月31日(星期日)
時間:10am-5pm
地點:旺角青木咖啡店
費用:$800(包括午餐費用)
名額:20位
對象:22歲以上在職的青少年(適合情侶報讀)
提早報名優惠:在8月15日前報名,可享有9折優惠,只需$720

https://www.facebook.com/pages/%E9%9D%9 ... e=bookmark
附加檔案
青年人理財工作坊 Naveen Ma INTRO_lo.jpg
為了追求夢想,我放棄了財務自由,放棄了大專鐵飯碗教席,創立了香港動畫及視覺特效學院SAVFX。
現在每天早上,叫醒我的不再是鬧鐘,而是夢想!
naveen
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 青年人理財工作坊課程簡介

文章Keyser Söze » 30日 7月 2014年, 11:24

有睇《華爾街狼人》的朋友,都知道Jordan Belfort涉及操縱證券市場及欺詐而裁定罪行,但最後成為一名成功的勵志演講者。他明天會現身香港,舉行「Live in Person」講座,分享他的成功之道

地點: 香港會議展覽中心大會堂
票價都係: $1680、$1480、$1280、$880、$680 

圖檔
Keyser Söze
討論區新秀
討論區新秀

外號: Keyser Söze

文章mUser » 30日 7月 2014年, 12:23

哇~~呢度幾時變左 "投資" 講場 ...

BTW , 我真心想睇 《華爾街狼人》個Talk , 但張海報寫 7 月23日 既 ???
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章naveen » 30日 7月 2014年, 14:22

大家都是創作人,都知道行業的實況和困境。大家在香港生活,每個人都知道時間就是金錢,香港是錢搵錢的地方;但如何實際應用呢?
我是分享,在專注工作以外,有什麼方法去增值資產,做到用時間賺錢,用錢揾錢。
我做動畫十多年,當時每晚平均只睡4小時。年青的時候還頂得順,但人到中年可以嗎?
我慶幸自己年青時的投資,到現在已經收成了。

如果版主覺得犯規,請移除這個post.
為了追求夢想,我放棄了財務自由,放棄了大專鐵飯碗教席,創立了香港動畫及視覺特效學院SAVFX。
naveen
討論區新秀
討論區新秀

文章Keyser Söze » 30日 7月 2014年, 14:25

咪係囉,話自己係動畫師開班教人買樓,你唔好話自己係地產商開班教人做動畫,都9唔答8。

有錢洗鬼你教咩,買樓!

Ban咗個廣告佢啦,唔該。
Keyser Söze
討論區新秀
討論區新秀

文章flyws » 30日 7月 2014年, 17:12

我反而認同Naveen兄的講法,而家呢行賺錢不易,當然亦有人賺到,但點樣將錢保值,就未必人人識。
二十至三十多歳,一定很多東西希望擁有,結果成身咭數,你只要睇下d財務廣告,就知市場有幾大。
(華爾街狠人)當然係好,但閣下英文夠好嗎,英文+財經,你估你明白多少?可能閣下英文又勁,仲有NBA學位,咁呢個狼人Talk真係超值!
之前Naveen有心想整個創作人Workshop,但現實同理想有很大落差,而家佢想教下人理財,唔係壞事吖,我反而覺得佢有心!
有錢都要有人教㗎,否則輸死未天光呀!
flyws
討論區新秀
討論區新秀

文章Keyser Söze » 30日 7月 2014年, 19:05

華爾街狠人 票價都係: $1680、$1480、$1280、$880、$680 

post 華爾街狠人唔係講我英文有幾勁, 係講華爾街狠人都係收人一千幾百咋!

上次呢條油喺度放租, 打正支旗優惠只限動畫師、設計師及藝術工作者, 又睇唔倒幾優惠喎 , 又咪廣告一則! 又話全創作人工作室, 都唔知係咪叫尐靚仔接佢二判freelance, 如果係咁, 佢開間公司, 租又唔洗畀, mpf都慳返! 當然, 我都係陰謀論! 不過我都係睇唔過眼, 都唔想尐有心想做呢行嘅青年人, 畀尐所謂老行尊, 資深工作者去搵笨. 動畫行業喺香港已然唔掂, 仲要畀呢尐人渾水摸魚, 死得啦!!!

http://www.cgvisual.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=13936
Keyser Söze
討論區新秀
討論區新秀

文章naveen » 30日 7月 2014年, 20:52

多謝keyser Soze 的關心,我仍然在日、夜校教動畫。但除動畫外,投資都是我的專長之一。
如果各位有創業經驗的朋友都知道,營運公司其中一項最大的支出,是薪金及租金。所以我投資在創作人工作室上,一開始便說明不會大幅度加租。我是否存心搵笨,淸者自清。
上過我投資課程的同學都知道,我是教正面思考、如何儲蓄、投資的正確觀念、方向和方法。你的陰謀論與我的投資理念是相違背的(我在課程內,四象限部份已經清楚解釋)。
其實除了「華爾街狼人」之外,還有「華爾街熊人」。世界之大,我還是虛心繼續學習。
成功之路每個人都不一樣,人大了,只是想找些聽眾分享一下。

高興有朋友認同我。
naveen
討論區新秀
討論區新秀

文章naveen » 30日 7月 2014年, 21:06

我在cgvisual及Facebook 都是用真名及真實頭像的。
我不會瀝名發表不負責任的言論。
naveen
討論區新秀
討論區新秀

文章ualldumb » 31日 7月 2014年, 23:32

其實我都做左十幾年Cg,堪輿都係我專長之一,
黎緊我都諗住係 CG Visual 賣廣告宣傳我個堪輿演講會,
呢行做得咁辛苦,但付出同回報好多時有很大落差,其實工作環境格局好重要!
所以我想分享下D堪輿心得比年輕人,等佢地順順利利,唔係壞事丫!
世界咁大,唔係淨係得蘇民峰或者麥玲玲既,
到時請大家多多支持!
ualldumb
討論區新秀
討論區新秀

文章naveen » 1日 8月 2014年, 01:23

Ualldumb兄,有本書可以介紹給你看,「品牌萬歲 - 華夏文化的設計詮釋 」。用風水五行去解釋不同品牌的興衰。 頗有趣的一本書,提供了新的角度思考。有時間可否分享、交流一下閣下的觀點。
naveen
討論區新秀
討論區新秀

文章flyws » 1日 8月 2014年, 14:54

嘩!好期待呀!
不過唔好將張工作枱玩九宮飛星咁流呀!
flyws
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客