探討 IVE 課程, 香港設計/CG 業的末日

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

文章luxoJr » 3日 1月 2010年, 21:50

學校開科都系想賺錢... 有供有求, 一切市場決定
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章johngalliano » 4日 1月 2010年, 00:27

創意同科技香港整體來講都落後好多, 但系香港咁細, 唔可以強求d咩, 就算話香港人以為好自豪的金融, 對比英美日台中等地, 人地有實質既經濟, 形形式式既工業和公司需要作不同的金融活動像集資, 借貸, 對沖等等去支持。 香港呢? 冇, 或者好少好細。所以金融制度只有愈開放愈自由愈易吸引別人來幫親d金融服務。咁做成咩呢?股樓價格零捨波動, 被戲稱國際ATM, 和最近的IPO集資總額第一。 但系呢d除咗對炒家尤其是大炒家有益之外, 仲有咩益。 而現在外資當香港是走進大陸的踏腳石, 大陸都講明十年後上海做金融中心, 到時就唔駛香港呢塊石。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章EricLo » 4日 1月 2010年, 09:40

johngalliano 寫:創意同科技香港整體來講都落後好多, 但系香港咁細, 唔可以強求d咩, 就算話香港人以為好自豪的金融, 對比英美日台中等地, 人地有實質既經濟, 形形式式既工業和公司需要作不同的金融活動像集資, 借貸, 對沖等等去支持。 香港呢? 冇, 或者好少好細。所以金融制度只有愈開放愈自由愈易吸引別人來幫親d金融服務。咁做成咩呢?股樓價格零捨波動, 被戲稱國際ATM, 和最近的IPO集資總額第一。 但系呢d除?對炒家尤其是大炒家有益之外, 仲有咩益。 而現在外資當香港是走進大陸的踏腳石, 大陸都講明十年後上海做金融中心, 到時就唔駛香港呢塊石。

居安思危系重要,但香港的金融地位唔系你講得咁一無事處,香港的完善法制唔系中國可以在十年間發展到的。

不如唔好講得太遠……
這處討論的是cg行業的出路…… : )
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 4日 1月 2010年, 12:00

EricLo 寫:不如唔好講得太遠……

好, 講埋呢次就唔講, 問題系所有外資都奶中國政府鞋底, 好似apple都驚某d iphone appz得罪大陸。 法制可以一直完善, 但系就算唔完善一樣會跟住玩落去因為大陸市場太過吸引。十年後大陸市場相信更開放, 而一旦人民幣自由對換, 資金更明正言順走入中國做投資又好, 炒又好, 到時香港既地位就會日漸下降, 一個小小既地區跟一個大國最繁榮既城市競爭系輸硬, 所以只有做協助既角式去找出路。

cg業而言, 我暫時還沒有看見什麼特別有前途的出路, 相信未來都系半生不死的狀況下逐步北移, 即系好可能要返大陸做。 一系就望外國收購曬香港d大既studio, 例如imagi最好出路是俾pixar收購, 注資, 引入制作技巧和技術後做主打大陸市場的制作。意馬市值得六億, 三億多少少就可以俾人搞掂, 唔系冇咁既可能。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 4日 1月 2010年, 16:10

johngalliano 寫:cg業而言, 我暫時還沒有看見什麼特別有前途的出路, 相信未來都系半生不死的狀況下逐步北移, 即系好可能要返大陸做。 一系就望外國收購曬香港d大既studio, 例如imagi最好出路是俾pixar收購, 注資, 引入制作技巧和技術後做主打大陸市場的制作。意馬市值得六億, 三億多少少就可以俾人搞掂, 唔系冇咁既可能。

作為大中國的一小部份,以香港已的條件去跟隨配合,應該唔會死曬(以資本家角度),但以個人而言,北移又好外資收購曬香港d大既studio又好,最終都系死d從業員,d生意人都只系轉過d做生意方法而已,對佢地無乜所謂,所以打工仔,由期是想以創作為事業的人,唔好期望入到大公司就可開托一番事業,達成遠大理想. :-?
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 8日 1月 2010年, 00:01

johngalliano 寫:
EricLo 寫:不如唔好講得太遠……

好, 講埋呢次就唔講, 問題系所有外資都奶中國政府鞋底, 好似apple都驚某d iphone appz得罪大陸。 法制可以一直完善, 但系就算唔完善一樣會跟住玩落去因為大陸市場太過吸引。十年後大陸市場相信更開放, 而一旦人民幣自由對換, 資金更明正言順走入中國做投資又好, 炒又好, 到時香港既地位就會日漸下降, 一個小小既地區跟一個大國最繁榮既城市競爭系輸硬, 所以只有做協助既角式去找出路。

cg業而言, 我暫時還沒有看見什麼特別有前途的出路, 相信未來都系半生不死的狀況下逐步北移, 即系好可能要返大陸做。 一系就望外國收購曬香港d大既studio, 例如imagi最好出路是俾pixar收購, 注資, 引入制作技巧和技術後做主打大陸市場的制作。意馬市值得六億, 三億多少少就可以俾人搞掂, 唔系冇咁既可能。

其實我覺得香港可以學下新加坡,吸引下D外資公司黎開studio。話曬香港既cg唔算差,加上tax rate低,一來可以有多D機會去接觸外國既大制作,二來又可以提升技術,總好過乜野都北移。再系咁依賴大陸,睇怕過多兩年,起薪點得番$4000都似.............
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章KPfish » 22日 1月 2010年, 16:39

死LO
小弟仲准備系澳洲讀有關ANIMATION既Bachelor既課程 :(
前景咁唔好,有D擔憂 :roll:
KPfish
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 22日 1月 2010年, 16:57

KPfish 寫:死LO
小弟仲准備系澳洲讀有關ANIMATION既Bachelor既課程 :(

唔好只睇香港, 香港市場好細架咋, 世界仲有好多地方俾你去闖 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章KPfish » 22日 1月 2010年, 17:15

h2o 寫:

唔好只睇香港, 香港市場好細架咋, 世界仲有好多地方俾你去闖 :wink:

雖然我都想咁諗, 但系我總有一種心系家港既心
可能我仲後生........我反而想讀完返香港為動畫業出一分力 :roll:
KPfish
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 22日 1月 2010年, 18:10

KPfish 寫:
h2o 寫:

可能我仲後生........我反而想讀完返香港為動畫業出一分力 :roll:

你又可以咁諗, 去外國先做幾年野, 學成歸來再大展拳腳都未遲 :D
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章KPfish » 22日 1月 2010年, 18:43

h2o 寫:
KPfish 寫:
h2o 寫:

你又可以咁諗, 去外國先做幾年野, 學成歸來再大展拳腳都未遲 :D

呢樣都有諗過
但系做幾年野先返黎對呢一刻既我太漫長
依家系恨不得讀完飛返香港 :cry:
KPfish
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 27日 1月 2010年, 22:55

之前文章提及工會被打壓, 出聲嘅都系不在職人士, 在職就無人出聲. 創意工業嘅朋友想攪工會, 死心吧啦! :lol:
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章limitvision » 10日 7月 2010年, 05:54

Dxxk Mx真的是水鏡大師 m(- -)m 深知民心
limitvision
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客