photoshop cs3 開.bmp及.tga檔

各Adobe Photoshop 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

photoshop cs3 開.bmp及.tga檔

文章greenhead » 31日 8月 2008年, 06:44

現在使用的photoshop cs3不能開.bmp及.tga檔,以前的photoshop 7也可以的。
請問怎樣才能於photoshop cs3開.bmp及.tga檔呢?還是要找回photoshop 7 ?
請指教,謝謝。
greenhead
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 31日 8月 2008年, 10:53

bmp 同 tga 都系 basic format 唔會開唔到, 除非你d files corrupt 左啦
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章greenhead » 31日 8月 2008年, 15:49

h2o 寫:bmp 同 tga 都系 basic format 唔會開唔到, 除非你d files corrupt 左啦

不是圖檔有問題呢,用不同軟件做的bmp 同 tga 在我的photoshop cs3中都開不到,會顯示“無法完成你的要求,因為它不是正確的文件種類”。
greenhead
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 31日 8月 2008年, 16:53

你要確保 .bmp 既 file extension 系真既 bitmap file, 睇圖 software 開到的話, 好多系因為唔睇 file name, 真接 detect file type 既 code.

另一種情況系 file save 唔完整, 有頭冇尾的話, 就算系 miss 左一粒 pixel既 data, photoshop 都唔識開架

我見你既 error message 系中文.... 你用中文 windows, 咁個 file 系咪都用左中文呢? 你要確保 file name 系 big5 code, 唔系其他 code, 你試下改個 file name 做英文.

第四種情況系你 photoshop 既 file format plugin corrupt 左, 呢個機會系比較少, 如果有的話, 都有機會系你既 hard disk 有問題, 導致 system file corrupt.

你不如講下用左咩 software save 張圖 :D
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章greenhead » 31日 8月 2008年, 21:51

多謝h2o大詳盡回覆 :D

頭先我打算洗左photoshop裝過,點知洗完唔番...load完setup.exe就完全冇反應,是否有野未洗曬呢?
greenhead
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 9月 2008年, 04:04

似你個 windows or cs3 prog 有問題 wow....
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

回到 Adobe Photoshop

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客