xBox 體感game …

有關 GAME 開發 的CG應用

xBox 體感game …

文章陳根 » 3日 6月 2009年, 10:38

[flash width=560 height=340 loop=false]http://www.youtube.com/v/36AwO0cVxaA&hl=en&fs=1[/flash]

[flash width=560 height=340 loop=false]http://www.youtube.com/v/n5DHgYz-HpA&hl=en&fs=1[/flash]
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章philipcheng » 3日 6月 2009年, 11:42

:o
我要馬上放左我個wii,buy xbox 360
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 3日 6月 2009年, 12:48

philipcheng 寫::o
我要馬上放左我個wii,buy xbox 360

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章樂文 » 3日 6月 2009年, 14:15

但好似有delay,會好無癮... :roll:
樂文
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 3日 6月 2009年, 21:07

:roll: 難以置信 ! 可以有如此超感系統 捕捉 , 人動作 ...... 難道是軍用轉變為民用

又一產品 :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Microsoft unveils new controller

文章陳根 » 4日 6月 2009年, 08:10

頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 4日 6月 2009年, 08:53

dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章Marco » 4日 6月 2009年, 10:58

我而家比較想知道Sony會點樣回應...

Sony 可能會話: 好多人都唔鍾意開大屋企 d 燈打機, 用 Camera Detect Body Motion 唔夠光就死得啦... 我地 Sony 就唔同呢, 支棒有個大燈泡, 屋企唔開燈都 Detect 到支棍啦 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

人動作 ...... 難道是軍用轉變為民用

如果如外界猜測, Microsoft o既技術系來自 3DV o既 Z-Depth Camera o既話, 咁呢班友原本就真系搞國防 ga bor, 佢 R&D 個負責人o系以色列搞飛彈 ga, 而佢個 CTO 真系搞 Missile Seeker Head ga

(修正: 原來 Microsoft 話o左 Project Natal 唔關 3DV 事 :roll: )

我估佢系先用來自 Z-Depth Camera o既 Data 做 Segmentation, Cut 返個人出o黎, 然後先根據人體o既 Structure 放返抽骨落去做埋 Tracking。如果真系咁做o既話, 單靠一部 XBox360 做到呢個 Response Time 已經唔算好大 Delay ga la, 除非佢個 Camera 組件有 Processor, 但我覺得咁會好貴 lor...

我估如果用 Sony o既 CELL o黎做可能 Performance 仲好, 至少 PS3 有咁多粒 SPU (如果真系可以用 SPU Run 的話)
最後由 Marco 於 4日 6月 2009年, 17:08 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 4日 6月 2009年, 11:17

我見到佢地件衫貼咗 d色條. are they the control point for the motion capture?
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 4日 6月 2009年, 11:29

我見到佢地件衫貼咗 d色條. are they the control point for the motion capture?

我可以幾肯定如果 Microsoft 咁做的話, 件 Product 會出唔到街...

我相信以而家o既技術一定做到 Markerless o既 Motion Tracking ga la, 問題系 XBox360 頂多得兩只近距離o既 Camera 仔, Capture o既角度上一定系有 d 限制...

我比較關心o既系一般家庭o既不固定 Lighting 情況可能會影響佢個 Algorithm 運作, 放長雙眼睇 Microsoft 用乜方法 Fix 各種出街前要解決o既問題。但我始終都認為 Microsoft 會搞得掂, 至少佢公司內已經有足夠人材應付。

但千萬唔好用 Infra-red 打燈, 我唔想打機打到白內障... 美國人一定會告到佢甩肺...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 4日 6月 2009年, 11:50

project natal o個個畫面好綠色版o既wii sport.
唔知系咪特登 8)
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 4日 6月 2009年, 13:09

成家人坐埋一齊, 個個都郁黎郁去, 點 detect 呢? :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Vantage » 4日 6月 2009年, 15:14

Marco 寫:

我可以幾肯定如果 Microsoft 咁做的話, 件 Product 會出唔到街...

我相信以而家o既技術一定做到 Markerless o既 Motion Tracking ga la, 問題系 XBox360 頂多得兩只近距離o既 Camera 仔, Capture o既角度上一定系有 d 限制...

我比較關心o既系一般家庭o既不固定 Lighting 情況可能會影響佢個 Algorithm 運作, 放長雙眼睇 Microsoft 用乜方法 Fix 各種出街前要解決o既問題。但我始終都認為 Microsoft 會搞得掂, 至少佢公司內已經有足夠人材應付。

但千萬唔好用 Infra-red 打燈, 我唔想打機打到白內障... 美國人一定會告到佢甩肺...

明白
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 4日 6月 2009年, 15:24

成家人坐埋一齊, 個個都郁黎郁去, 點 detect 呢?

如果每個 Player 之間冇重疊, 照計系可以 Extract 返每個人o既 Region 出o黎處理o既, 不過會唔會玩玩o下調亂o左唔同 Player 就唔知啦 :lol:

佢個 Concept Video 又可以做 3D Mocap, 又可以 Speech Recognition, 又可以做 Face Recognition... 睇怕要去到 XBox720 先夠力推只 Game lu :lol:

話時話, 原來之前好鍾意玩 Will Remote o個個 Johnny Lee 都入o左 Microsoft 做, 佢o系個 Blog o度話佢o個 Team 負責研究將 Project Natal 帶入屋喎
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Game Development

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客