求救! 不知如何set light 去 rend 會真實d

有關 Lighting 及 Rendering 技巧討論

版主: h2o

求救! 不知如何set light 去 rend 會真實d

文章luna » 6日 6月 2008年, 08:06

我學左3dmax 都有年幾, 但一直停留在set lighting 的位置
以下是我的3dmax檔和sample image
因我不知如何把圖貼上討論區
請各位高人先行下載
幫幫我這個大忙
thank you so much!!!!
附加檔案
001 sample.jpg
001 sample.jpg (60.21 KiB) 被瀏覽 17762 次
luna
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 6日 6月 2008年, 08:30

你要用 GI 或者 vray, mental ray 呢類 plugin 先得 wow

我有個 tutorial 系教 mental ray, 雖然系用 maya, 但 d setting 差不多
http://www.cgvisual.com/tuto/h2o/CGVtut ... ing_p1.htm
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章luna » 6日 6月 2008年, 09:19

thx!
但我未學過MAYA, 吾多明D setting
我試過用vray rending
但都好似吾多似的
附加檔案
luna
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 6月 2008年, 09:45

用 vray 的話, vray 有好多 vray material 可以用架 wow

你要 make sure "vray render setting" 著左 indirect illumination; material 有 reflection/ refraction; irradiance map 有唔同既 presert 可以試.....

如果你 create 個 environment 做 light source, default light 可以 off 埋

另外, render photo real quality 仲要配合 model, lighting, texture & shader. 我個 tutorial 可以教你 basic concept, 但其他 setting 你要識轉彎, 睇 manual or 買本書慢慢學會更好
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章luna » 6日 6月 2008年, 09:55

我都明白lighting是很復雜的, 不是一朝一夕學識>_<
請問有無d 專教3dsmax lighting 同 vray的書介紹?
因我想做室內設計這一行, 所以份cv一定要有d成績才可以send出去
thx!
附加檔案
我想再問, 這一張是light 還是 metrial 有問題, why睇上去都是差一點的?
002 sample.jpg
002 sample.jpg (125.76 KiB) 被瀏覽 17712 次
luna
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 6月 2008年, 10:06

我去"旺角星際"行一轉見唔少國內 vray 書, 至於邊本好我就唔清楚, 始終我冇掂 vray 有好幾年 :oops:

不過好多書你都可以揭黎睇下, 你按自己程度睇邊本內容易明d 就買啦 :wink:

p.s. 你想入 interior 一行, 你系准備讀 interior design 既 course 定系已經讀完去搵工喇?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章luna » 6日 6月 2008年, 11:42

剛剛讀完CO1的DIA interior design
打算入這行, 但完全無這行的經驗
只是識用電腦繪圖, autocad, 3dsmax
所以想做d靚圖去見工

其實我今年已23歲, 現在才起步入行
會吾會太遲?
當然, 我無打算一入行便做designer
打算先做繪圖員, 跟d designer學下野
但見到自己d 圖......都吾敢send出去了......... :(
luna
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 6日 6月 2008年, 12:17

Interior Designer doesn't equal Visualizer. You have to be clear of what you really want to do...
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章風之谷 » 6日 6月 2008年, 12:50

有光就有影。

你練習下加番個shadow 加得自然先~

例如:
你睇下最後張圖的櫃對比一下。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章qoola » 6日 6月 2008年, 15:29

luna 寫:剛剛讀完CO1的DIA interior design
打算入這行, 但完全無這行的經驗
只是識用電腦繪圖, autocad, 3dsmax
所以想做d靚圖去見工

其實我今年已23歲, 現在才起步入行
會吾會太遲?
當然, 我無打算一入行便做designer
打算先做繪圖員, 跟d designer學下野
但見到自己d 圖......都吾敢send出去了......... :(

人工要求唔高既....我估好多 int 公司會請.....jobsdb 日日都有一大堆 interior job 等住你去 apply. ....
承接各類 3D 繪圖工作 (卡通 , 室內 , 產品)
http://www.chchc.com
http://blog.chchc.com
http://ccchan.cgsociety.org

@﹏@|||
頭像
qoola
討論區新秀
討論區新秀

文章luna » 6日 6月 2008年, 17:42

我想再問呢....
因我見jobDB 果D, 大部份公司都是請有經驗的
他們開的人工都成10K以上
咁我這一類無經驗的去見, 如果寫8K有無問題ga?
luna
討論區新秀
討論區新秀

文章milkboy » 7日 6月 2008年, 15:53

正常睇大陸書、上網去abbs睇,(效果圖好多外包都喺大陸,專業程度肯定全世界第一位,冇吹水~)學年幾效果圖肯定已經好殺食,請你打工5次冇難度

(其實唔理indirect illumination,全部用direct illumination都可以有唔錯效果,不過呢個系另一個變態階段,慢慢來~)
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章yenyen » 7日 6月 2008年, 20:26

where is the shadow?? 諗下個light source系邊先
yenyen
討論區新秀
討論區新秀

文章貓毛飛揚 » 8日 6月 2008年, 01:11

無經驗就6-7k了.......
不要太計較薪酬,既然有志,入行學野最緊要!
要入行,多練習畫圖紙吧,背一下基本家裝的尺吋更實際,做建築或室內,圖紙一定要學畫得好,還要學溝通技巧和design sence,但不一定懂做效果圖,公司自會找合作開的人做。
如果真想長遠發展,不妨找些比較小的公司,什麼也要做的打雜助理,這樣接觸和學的東西會很多.過程很痛苦很挫折,但挨過一兩年,就很在行了!
人工嘛,做得好老板自然會加,不用計較初入職,剛入行得人根本貢獻不了什麼,純粹支薪學野而已。
如果想學vray,網上其實很多教程資源,安裝後可以跟著來學,不過都是大陸普通話的....當然最好買一兩本數做參考手冊
當一只無雀仔既腳遇上一條無貓既尾!
貓毛飛揚
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 11日 6月 2008年, 13:50

整整o的material
先啦!
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁