關於cpu render問題~

有關 Lighting 及 Rendering 技巧討論

版主: h2o

關於cpu render問題~

文章小貧窮 » 9日 8月 2008年, 22:17

請問如果我用q6600但系用winxp32bit,開maya render,咁可唔可以用盡4核嫁??
頭像
小貧窮
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 9日 8月 2008年, 22:37

可以, 只系 ram 只 support 到 3.2gb
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章小貧窮 » 10日 8月 2008年, 01:13

哦~~~原來系咁~~thank you~~
頭像
小貧窮
討論區新秀
討論區新秀

文章小貧窮 » 10日 8月 2008年, 01:25

咁如果e8400同q6600邊個好d??
頭像
小貧窮
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 10日 8月 2008年, 01:38

依家冇理由用 q6600, 用 q9450 化算d (唔好用 gigabyte motherboard!!)

用兩粒u 定 4粒u 睇你用黎做咩多, 如果 build model, photoshop 畫野多... 4粒都用唔盡, 兩粒已經夠

如果好似我咁日日都要 render, 咁當然 4粒好駛d 啦

另外 e8500 最近降左價, 性價比正常番, 可以考慮下 wow, 月底粒 e8600 新出又貴, 可以暫時唔需考慮.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章pazu » 11日 8月 2008年, 09:36

小貧窮 寫:咁如果e8400同q6600邊個好d??

冇奶油有quad 唔用 用 duo

如果系砌新機就上q9450, 不過就黎有新u, q9450會fade out.

不過如果你系upgrade 就要注意, 9450系行1333, 6600系1066, 舊既chipset如g965, 某d牌子系唔support 1333, 有d 如asus既就可以靠update個bios support到
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章小貧窮 » 15日 8月 2008年, 17:58

我最後換左q9550,4核真系好正,render得快過2核好多~~~ :)
頭像
小貧窮
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 15日 8月 2008年, 18:01

你做完作品要 post 下出黎 wow :lol:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

回到 ■ Lighting & Rendering

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客