得閒畫下都幾開心

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

得閒畫下都幾開心

文章陳根 » 18日 8月 2005年, 18:15

本來呢段野放左響Speed painting 度,後尾諗下,唔多適合,都系放響呢邊擺下。

呢段簡單o既動畫,系小弟響食飯時間用左一個小時畫o既,雖然草草地,但畫得幾開心,大家都不妨自己又畫下,久而久之,你會感受到畫動畫o既愉快感覺架啦。

圖檔

玩票性質,見笑啦 :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

*唔系叫大家post上黎,只系希望大家自己郁手試下畫o者,幾好玩架。 :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章S'tephen » 18日 8月 2005年, 20:02

想請教前輩!

如果要畫這類動作,你是先畫頭和尾格,再之後畫中間數格。

或是一氣呵成,由頭格畫到去尾格呢?
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 18日 8月 2005年, 20:20

S'tephen 哥哥,唔好叫前輩啦,我幾時都仲系一個學生,比真正o既前輩見倒,會笑到碌地。

宜家睇番,個公仔都系畫得麻麻地...

keyframe keyframe,梗系畫哂keyframe (或者叫 Extreme ) 先啦,再畫in-between 囉,S'tephen 哥你響MIC 蒲左咁耐,你無理由唔知o既,你黎考我架o者。仲有 pose to pose 系高手先做倒架,你實在太睇得起我啦。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章moc » 18日 8月 2005年, 20:40

根爺.....好利害....成精呀....
好活呀......筆觸也十分"寫意".....
我好鍾意呀......呢個真系要時間浸出來的成果.....
我無意跟架....班數也差很多....;業余.....
用咗AI及image ready...
我覺得如果在這裡搵個這樣的綀習版都好呀.....俾我等初哥搞作嚇....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 18日 8月 2005年, 21:03

成精 ? 你真系識講笑。筆觸寫唔寫意我就唔識分啦,不過畫o既時候我好寫意就真o既。可惜,我老板收番塊wacom 囉...我畫唔到囉。 :roll: :roll: :roll: :roll:

其實,你可以試用flash 畫架,我都系用flash 畫o既,易控制d 嘛。 :)

你個公仔o個某個器官都相當"凸"出下喎,小心影視及娛樂審裁處封左呢個網喎。 :mrgreen:

最後尾角色停o個下,平衡身體o既動作略嫌唔太夠,成個肢體都硬左d....個人感覺o者。如果你系o巖o巖開始玩,你已經好叻架啦,我畫左兩年都無咁o既功力呀,大家繼續交流下啦。 :wink: :wink: :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

唔好意思

文章陳根 » 18日 8月 2005年, 22:00

後加....或者我o既老師病又番左黎.....好似教學生咁...moc 唔好意思.. :oops: :oops:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章moc » 18日 8月 2005年, 22:07

受教呀...我確實要加碼綀習呀....
成日搞得唔好....等待動作及buffer動作成日都唔夠喉.....唯有多綀習...
造型"凸"出......無偈....快手嘛...
難得見到個調動作高手....
根爺有空貼多點動作.......俾我等小輩參考嚇.......
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

將就下啦

文章陳根 » 19日 8月 2005年, 00:46

有時候,我會無無聊聊唔用腦咁畫d 無謂野,今晚..... 又畫左段唔o巖比例,無計timing o既rough motion test..... 想放出黎比大家及及... 差就差d.... 將就下啦.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

圖檔
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章動仁 » 19日 8月 2005年, 02:17

Its funny, i join & support
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

圖檔
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 19日 8月 2005年, 04:32

硬系動作整到好硬軑......有排操....
今鑊直接用flash潦...又確系直接點.....唔使copy ..paste咁多鑊...
根爺的連帶物件的第二動作做得好夠火喉........
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 19日 8月 2005年, 09:41

動仁兄同moc 都玩得好開心喎,繼續繼續,可惜我無板響手啦,無得玩囉,你地繼續丫 :D

moc o既人物加番d 重量感就會更加好口勒,棍應該比人物遲著地,咁先可以將揮動o既力量由手臂帶到落棍o既頂端,再擊到地上,咁可能會好d 。

唔好怪我多口呀 :oops: :oops: :oops:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

抄下野先,哈

文章陳根 » 20日 8月 2005年, 00:13

我又有筆畫啦,等我模仿下moc 兄o既揮棍動作先。

圖檔
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 20日 8月 2005年, 00:46

多謝多位朋友的示范!

如果系我做,會出現的情況會偷格偷得好利器囉! :mrgreen:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 20日 8月 2005年, 01:21

示范? 喂,老細,食完野要比錢,睇完野都一樣,就算你偷格都好,快d post 你o既作品上黎比我地評頭品足,邊有免費午餐架。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章動仁 » 20日 8月 2005年, 01:26

its my old job that share with all.
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
圖檔
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客