初學用Blender會唔會難上手?

各位可在此處交流及討論任何軟件,
如 : Blender , Rhino , Cinema 4D..etc </font>

初學用Blender會唔會難上手?

文章LTSP » 25日 7月 2006年, 03:04

應該先玩其他軟件上左手先玩, or 由Blender開始上手會好D?
LTSP
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 初學用Blender會唔會難上手?

文章ykcaj » 25日 7月 2006年, 17:47

LTSP 寫:應該先玩其他軟件上左手先玩, or 由Blender開始上手會好D?

難上手的地方, 在於相關資料唔多, 冇中文書, 冇咩人識用, 但如果你唔怕睇英文, 網上都可找到好多 tutorials, wiki 等. 若為興趣學 3D, 強烈推焉 Blender, 但為左想入行, 主力學 Maya 比較實際.
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章LTSP » 25日 7月 2006年, 17:59

ykcaj 寫:
LTSP 寫:應該先玩其他軟件上左手先玩, or 由Blender開始上手會好D?

難上手的地方, 在於相關資料唔多, 冇中文書, 冇咩人識用, 但如果你唔怕睇英文, 網上都可找到好多 tutorials, wiki 等. 若為興趣學 3D, 強烈推焉 Blender, 但為左想入行, 主力學 Maya 比較實際.

Blender 在於興趣上有咩特色 / 優勢?
LTSP
討論區新秀
討論區新秀

文章ykcaj » 1日 8月 2006年, 03:27

Blender 在於興趣上有咩特色 / 優勢?[/quote]

OpenSource 免費軟件, 一旦你想在公司用, 或用來接 freelance 都冇後顧之憂. Cross platform - Windows, OS X, Linux 甚至連 PocketPC 都用得 :o (實唔實用一件事 :mrgreen: ), 功能不遜於商業軟件, 有 D 功能甚至更強, 如 angle based uv unwarp, fuild sim, 內置 node based compositor, game engine... 而且發展得越來越快, 越來越多義務 developers 加入, 將來追過商業軟件都唔奇... (就如現在 Linux 的情況)
其實現在好多功能反而 blender 有先... 如 lightwave 9 的 timewarp, quaternion rotations, catmull-clark sub D., edge selection, edge weights, KD-Tree.... 8)
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 1日 8月 2006年, 12:06

我都講兩咀...
...blender雖然有齊唔少功能....
但因為佢系免費軟件.......
開發人員都是義務...
故.....
當中部份功能.....唯然系算有...不過跟商業軟件比較......
還需要再開發.....
目前所知...它的CCsub-D(catmull-clark sub D)並不很快速.....
node-tree目前也只是"有"..而己.......但接頭並不很多......

它還擁有自己一套流體模擬系統.......較好幾套商業軟件擁有的更多....
不過又....據聞該套流體模擬系統.....編程跟著名商業軟件(maya或realflow)....有別.......會使到ram使用量很大........

另一樣要挑的.....
是它的openGL...顯示......又系睇死人........無乜優化可言
又要睇往後的更新啦...
話返轉頭...
因為佢系免費軟件.......
唔使任何錢.......
能夠有咁程度........經己好引死人......
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 其他軟件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客