AMD firopro 在adobe的support

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

AMD firopro 在adobe的support

文章Robob » 14日 4月 2016年, 15:26

岩岩砌左一部公司枱機,

i7-6700k
ASRock gaming K4
kingston hyperx fury 2x8GB
2GD5 Firepro v5900

主要用途在於做3D (MAYA),同埋ae ,premiere

我自己唔太識砌,係搵FD幫我汁
本身就幫我list左 GTX960 2GD5T
跟住個sales就suggest firepro話如果冇需要打機(因為公司機)
咁最後就揀左Firepro
然後已經裝晒跟機driver

但係問題就黎啦,MAYA都冇乜問題,到ADOBE就好多問題,
首先,ae本身會諗住用CUDA/GPU加速,點知CUDA好似唔SUPPORT A卡,得番OPENGL
Preview一多3D野就好LAG,唔係太feel到顯卡有出力,反而似係CPU頂晒

跟住到premiere, 仲慘,開都開唔到, 話"Adobe Premiere Pro 找不到任何适用的视频播放模块。请更新您的视频显示驱动程序,然后重新启动"
Search 過大概解決方法係裝番driver(cuda/amd catalyst),但係唔知係咪因為我用firepro,就得firepro control center 就冇amd catalyst, 於是就裝唔到

想問下有冇ching係用firepro卡,有D乜野driver裝左可以解決到,同埋係有冇setting可以較架,或者speed up到?
Robob
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: AMD firopro 在adobe的support

文章moc » 15日 4月 2016年, 02:15

你那張FIREPRO,確不是最好選擇,價貴不在話,
佢係2011年出產,現在中上級遊戲咭幾乎快過(當然maya內可能有別)
gtx960其實不錯,當然我自己係買咗gtx970^^!

adobe較舊版本(例如cc之前),無記錯只支援以CUDA加速為主,CUDA如你所說,係N咭獨家.
amd咭只有OPENGL,OPENCL.只有Adobe cc後才支援到OPENCl加速..

下次咪聽街舖售貨員講,唔玩唔打機就買乜買物.十居其九係清貨.
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: AMD firopro 在adobe的support

文章Robob » 15日 4月 2016年, 12:03

經過自己亂搞一番之後,premiere總算開到
同埋我新機全部都用CC,所以都OK

想問下繪圖卡對MAYA既優化係咪淨係限於REAL TIME PREVIEW快D,因為RENDER係睇CPU性能?

同埋,AE如果得opencl/gl,preview速度會唔會好差?
定係用3Dworld既時候先冇cuda咁快/咁順?
Robob
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 15日 4月 2016年, 15:29

自己搞到開到算唔錯.

MAYA問下MAYA人才知,目前大圍軟件,render方面都係cpu主打,除非係octane一類註明gpu主打.不過gpu render掛帥,則肯定起碼兩張顯卡.
顯示咭主要決定 場景面數,貼圖量,操作流暢度.

實際上我個人覺得AE 3d加速其實好屎,經常出錯,所以如果場景內沒有操作3d layer,我一般熄咗加速.仲流暢啲,又穩啲.
唯一,張咭勁啲,操作element 3d等等就真係好唔同,尤其2.0,張咭太舊,跟本用唔到,只有黑麻麻.
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Robob » 15日 4月 2016年, 16:04

好的~謝謝CHING解答!
Robob
討論區新秀
討論區新秀

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客