急砌一台desktop buget7XXX~8000左右

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

Re: 急砌一台desktop buget7XXX~8000左右

文章ed209 » 16日 3月 2013年, 00:46

ed209 寫:如果唔OC, 就買XEON, E12XX , 好處係抵玩過i7. 要留意係唔係5字尾既係冇gpu display.

ram就買8GB單條既,兩條定4條就睇你, 我就一早打爆32GB. 唔洗就住就住, 又可以同時開幾個software.

motherboard, 如果唔係太多pic-e , 買matx仲好, 平d又慳位.而家連soundcard都少咗人用, 玩dac, 最多都係用黎用TV card, raid card/controller, pice越來越冇咩用.

display 用geforce都好夠, 最好GTX grade, quadro唔抵, 亦唔見得太有用.

storage就SSD+ HD, SSD 用plextor唔錯, M5S, 或者M5P 都OK, 好處係唔跌速. 其他牌子尤其係sandforce controller既唔suggest, 全世界包括我都奶過野, ocz間野麻麻, 有事唔認數. 而唔同容量如128GB同256GB既速度係有分別. 再快d既有samsung 840pro, 但會唔會跌速就唔知, 而家有大代理接手, 但都係水貨.

而HD 就唔建議買WD green, seagate都OK, 但要留意既係WD 有3年保, seagate得2年.

牛, 買隻有80plus 銅牌, 而家有d都唔太貴, 唔洗買太大, 睇你用咩display card 同咩u, 網上有webpage 可以計你要幾w. 有閒錢就預多少少.唔見得有咩牌子係特別冇問題, 睇代理啦. corsair 都OK, 但就唔好買CX系列,多人出過事.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 急砌一台desktop buget7XXX~8000左右

文章fans10 » 16日 3月 2013年, 22:17

謝謝ed209前輩,我已經砌咗機,你都好詳細回覆解答,對於砌機黎做CG,animation,影片既人黎講真係穫益良多~

CPU我唔係好識,只知買大牌子有信心保証D~

講開MB,市面見到好多細板,有D同大板同一個型號,其實想知除咗可慳位之外效能上又有咩分別呀,價錢上又好似平D抵D咁,我對呢方面知識缺乏,最後揀番大板,既然砌咗機,就講下砌咗D咩啦~

CPU : intel i7 3770

CPU Cooler: hyper 212X

MB: P8Z77-V

SSD: Plextor M5P 128GB呢隻真係唔錯,可惜無咩錢想買256/512GB

HHD: seagate 1TB

RAM: 本身都係選擇corsair同kingston呢兩隻,最後揀咗kingston hyperX 8GB X2

火牛: 80plus 銀牌 600W

而家D機既耐用性唔知幾多年??唔敢買貴野玩,玩得唔耐又貴真係唔抵玩.
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 19日 3月 2013年, 23:04

貴版不外乎都係用料好D同穩定D, 同埋多埋d唔等洗既function. 如果唔玩overclock, 都冇咩必要專登買貴版.

hardware既嘢好撞手神, 唔OC既話U 算就好少壞, 其他都係好睇彩數. 買hardware最好就睇埋代理, 唔會壞咗變孤兒仔冇人理.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

上一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客