急砌一台desktop做野(3d),預算8000左右

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

急砌一台desktop做野(3d),預算8000左右

文章baka1985 » 18日 1月 2010年, 20:22

屋企用開黎做野果部amd用左4~5年於琴晚悴死
由於舊機dvd仲用得 可以唔使買
今日即刻去左黃金睇野同價錢, 都系果間cf記最抵
清單如下 :

cpu : intel core i7 860 2.8G 8M L3 QPI 2.5GT/s - $2249
主機板 : ASUS P7P55D GB1 8ch DTS MB - $1250
RAM : 4 X 2GB DDR3 1333 - $1396
HDD : 1TB SATA2 64MB - $718
顯示卡 : msi hd5770 ati - $1250
power: cooler master 80plus 460w - $449
case : - $250
total : $7562
包service charge for pc system. 包5年包養(主要裝備)
--------------------------------------------------------------------------------
1. 呢個裝備夠唔夠用黎做3d野?
由於小弟只系新手, 所以好多時都系做modeling多
但系未來想著重animation多d
主要使用既軟件 : maya2009, adobe cs4, zbrush3.5, painter 11

2. 諗緊用唔用window7好, 因為怕d software唔支援

3. 如果我將buget預多d 去到8500, 想問有無d咩可以改進?

感謝各位前輩幫忙.
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ed209 » 18日 1月 2010年, 23:37

1. i5 , i7 CPU 當然夠, 有好多人都系用C2D.注意intel 既i 系CPU 有D系行兩條ram(dual channel)既倍數, 有d系行3條既倍數. 如果諗住短期內upgrade, intel 系好鬼麻煩. 好多intel product 周期好短,例如P55好可能玩埋今年就收皮, CPU socket 又分幾種, 壞咗好麻煩.

2. 一系XP,一系Win7, 最好就64BIT. WIN7冇咩問題.

3.display 就唔好買ATI啦, 都系geforce 啦. XFX /ASUS 都OK既.

4. power supply 平既就買ACBEL, 一系就COSAIR. HARDDISK 可以既就打孖, 用黎BACKUP, 呢期harddisk 都系成日問題多多, 咩牌子都系咁話. WD 唔好買green, green 行OS 唔好. BLACK / BLUE 都OK.

5. 包service charge for pc system有冇收你錢先? 有就唔洗. 如果自己識砌就最好.

6. case 買有12CM FAN或者可以自己加, 唔洗買好高速, 靜好多又唔錯. FAN要有一前一後, CPU越黎越熱, 對流好緊要,尤其戚FULL LOAD.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 18日 1月 2010年, 23:42

路過問句:

如果行 3條 channels 既 ram, 咁買 6條 2GB 定 3條 4GB 抵d? (其實我唔 sure 底板有冇咁多條 ram 槽)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章baka1985 » 19日 1月 2010年, 01:41

感謝ed209前輩回應,
1. 剛剛返上網查左查我簡果粒u socket1156(我都覺得奇奇怪怪)
佢個網又無特別話系咪行2定3倍數dual channel
但系睇返好冽原廠機(外國)既參考佢地多數用兩條ram黎行
咁我估系行2既倍數掛 @@...
如果系display 底板 cpu果d我應該唔會up lu
除非以後4gb ddr3會普及d同平d啦, 唔系既話應該系hdd最有機會買多幾個

2. 我估我會用win7既64bit, 不過由於無咩錢, 應該會選擇另一d渠道 =_=|||

3. 剛剛都再問左朋友意見, 都話geforce會好d,
睇返資料原來做野會用到OpenGL既支援, 而女朋友(GF :oops: )系呢方面比較好
所以拿拿林上網到塊geforce gtx295, 易唔易入手呢唔知
但個價好似都系3200~3600上下, 定還是對我黎講
用次一個verson既285就夠呢?

4. 謝謝提點, 唔系都唔知添, 個sale打左cooler master 460w落list
上網睇左有人都用類似既裝備, 但佢地都會用500w up既火牛
等我再睇睇其他牛既價先 : )
至於hdd佢真系打左w.d既green落去 (作死佢丫 :evil: )
聽日有時間再去問其他既價先

5. 佢話D料系佢度買曬既話就唔收我錢幫我砌, 而部機仲可以有5年保養
但巖巖其他FORUM話試過有人中伏
換左舊野比佢, 再加上我今日去既時候
都撞到有客返去某大鋪投訴間野用舊野砌比佢
所以依家唔系好放心, 情願自己砌, 唔識再問朋友
但最大問題其實系執線果度, 我可以買咩黎自己執?
諗落其實每樣野佢自己都有保養, 去原廠保好過啦
(雖然無佢5年咁多)

To 路過既H20前輩,

我搭下訕先,
我簡果塊板有4個ram槽, 效能我就唔知,
一條4gb ram好貴wor...行暈黃金都無鋪敢賣...
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章stevenchan3d » 19日 1月 2010年, 10:13

見意搵張新 d 的底板, 呢家有好幾張底板都有 usb3.0 同 sata3, 呢二個新格式對整體效能有好大提升. 由其做我地呢行.
當然要你買個 harddisk 都要有 sata3 先得啦. 不過就好似得一只你選擇, 仲要幾貴, 電腦節/展 都無平過. 唔系我入左個 !! :roll:

gigabyte 有關 usb3.0 同 sata3 的介紹
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Web ... 20_333.htm

2tb sata3 hdd
http://www.seagate.com/www/zh-tw/produc ... racuda_xt/
頭像
stevenchan3d
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章baka1985 » 19日 1月 2010年, 16:22

謝謝joke1joke前輩提點,

拿拿林去搵左有關資料
依家唔系好多塊板有呢兩只技術
而又系buget內既板就搵到g記既p55a, 千四左加

至於sata3呢個技術既hdd真系貴到嘔血...
暫時用返sata2就夠...(以後等個技術平d先再upgrade)

好, 剛才再查了所以東西後
就要再落場問一下有沒有所以東西賣
如果一切俱備, 今晚就可以砌了 : )
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 19日 1月 2010年, 18:30

1. 最好6-8GB RAM 起, 視乎你會用P55, X55 同咩CPU. 買2GB RAM, 4GB 貴.

3. 如果唔打機, 一般千幾蚊既GEFORCE 已經好夠. 而家大部份RENDER 都用唔著DISPLAY CARD(GPGPU) ,HIGH LEVEL 貴CARD又通常都食電. 加上DISPLAY 個價都跌得比以前快,朋友早排出機用9800GT 一樣咁開心. 如果有BUDGET 買高少少都OK, 冇咩必要買3千幾咁貴既CARD做3D.

4. 如果火數夠, 4百幾W都有夠(如有80PLUS). 不過視乎你張DISPLAY 同CPU最後買咩. GREEN 有新出既MODEL(EARS), SECTOR 有分別, 原本系有著數但最後到END USER又冇著數加上有人話有問題, 所以買返EADS(EARS系新)都冇問題. 但都系個句, GREEN 唔好行OS.

另外關於USB同SATA 3, 有系好. 但而家INTEL既版系唔NATIVE SUPPORT 3.0, 都系要靠加CHIPS 先可以. 而SATA 3 系靠jmicron(冇記錯既口話), jmicron既CHIPS我覺得好麻麻.
USB 3.0就靠NEC 多. NEC 系OK既. 如果比較兩者USB 3.0 比較重要, 分別大, 除非你有玩SSD, 如果唔系SATA3.0 對一般HARDIDSK "而家"都冇咩用.

5. 佢包保就算啦, 自己識砌就自己砌, 一般買U 同MB都有得平.自己買時小心D, 黃金高登間間都實有問題既, 中央田, 正刀都信得過既. 如果叫佢砌, 叫佢KEEP盒俾你.唔知你所講買咩執線. 如果真系想好D, 買個好D既CASE, $250 既靚(包括用料)極有限.

另外關於USB同SATA 3, 有系好. 但而家INTEL既版系唔NATIVE SUPPORT 3.0, 都系要靠加CHIPS 先可以. 而SATA 3 系靠jmicron(冇記錯既話), jmicron既CHIPS我覺得好麻麻.
USB 3.0就靠NEC 多. NEC 系OK既. 如果比較兩者USB 3.0 比較重要, 除非你有玩SSD, 如果唔系SATA3.0 對一般HARDIDSK "而家"都冇咩用.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章macrossmo » 20日 1月 2010年, 00:24

i7 860 用 socket1156 好似只可以 2 channel, 如果想要多d ram的話要用i7 920 行 x58 板 先有3 channel.
usb 3.0 同 sata3 現階段真系唔洗理,最好唔好買住.
ddr 1333 同 1600 差唔系好多, 比到就用1600 .

display card 就真系用n 卡好d.....雖然近期ati 張5770好hit, 但佢行唔到 cuda的話有時想試下野都唔方便.

cpu : intel core i7 860 2.8G 8M L3 QPI 2.5GT/s - $2249 <HK$ 2,230
主機板 : ASUS P7P55D GB1 8ch DTS MB - $1250 <搵唔到呢塊
RAM : 4 X 2GB DDR3 1333 - $1396 <咩牌子?我見到A-DATA DDR-3 1333MHz 2G $377, 1600 2G$400
HDD : 1TB SATA2 64MB - $718 WD Caviar Black 1TB 1001FALS 32MB HDD HK$ 798.00
WD Caviar Blue 500GB 5000AAKS 16MB HDD HK$ 395.00
WD Caviar Green 1TB 10EARS 64MB HDD HK$ 680.00

顯示卡 : msi hd5770 ati - $1250 <用XFX GS-250X-ZDFL GTS250 1GB DDR3 HK$ 1,080.00 or XFX GX-260X-ADJL GTX260+ 896MB DDR3 HK$ 1,350.00 都 ok
power: cooler master 80plus 460w - $449 <如果系80plus的話就平喎, 不過我見到呢個價既唔系80plus
case : - $250
total : $7562
包service charge for pc system. 包5年包養(主要裝備)
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章baka1985 » 20日 1月 2010年, 03:56

TO ed209前輩,

1. 我行左p55 8gb

3. 原來系咁...買左貴野...希望聽日可以去換另外一塊...如果唔得就慘啦...><

4. 多得身邊前輩加老友幫忙, 他平賣了tagan的600w火牛給我, 應該可以用吧?
結果個sale死執左只EARS既GREEN比我, 佢硬SALE其他無佢咁快,
我想問咩系OS呀?

5. 出於自己的自信(懶醒), 小弟已經自己砌了, 但還沒放DISPLAY卡和HDD,
原因見後面... 而個盒後來買COOLER MASTER590 大CASE, 全鋁
應該還可以 : P

由於小弟天生性急...已經買了有USB3同SATA3既G記板P55A-UD3,
只希望可以用得長長久久就好了 : )

TO MACROSSMO前輩

大強啦...謝謝你既價目表呀! :idea:
可惜既系小弟超心急既情況下(做野部機死左, 呢部又唔掂)
所以已經買左料了...仲要好傻豬咁信左個SALE 買左張ATI HD5870...
多謝前輩提點, 小弟對3D工作平台既概念又多左
原來CUDA咁緊要....唔怪之得問親D前輩都叫我買NVIDIA GEFORCE
唉...死啦, 開左盒都唔知有無得換添嫁... 唯有聽日返去試下換啦.. :cry:
個HDD又系...又開埋袋...唉, 好擔心聽日換唔到...
唔知旺電果間D人好唔好商與呢...唯有祈個禱再去吧....
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 20日 1月 2010年, 18:59

Display card 未插過的話系可以換的, 如果佢唔比的話你惡d就得了, 嘈起上黎佢一定比你淆.

hdd 開左就難搞好多.....
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章baka1985 » 20日 1月 2010年, 20:36

大好啦, 多得各位前輩幫忙,
小弟既電腦就黎搞掂lu :lol:

今日去到,
即刻同佢勁講唔好意思,
亦同佢講兩樣都插過, 但就無run過
結果我就換到, wd既hd black同埋galaxy gtx275
我有d怕galaxy易懷, 前輩有無用呢只牌子既經驗?
不過都無得簡, 因為果度gtx275得呢只選擇, 我都只系想得過知字

至於退錢方面, 最初佢都唔肯退
但系可能我個樣真系勁慘... :cry:
佢諗返陣之後就話退返曬比我lu
真系好人呀佢...順帶我系0系旺電既cen記買曬全部野的...
(相對我就衰衰地, 就系佢講退比我之前,
我就計緊如果過多30秒都唔肯退呢我就發爛 :evil: )
之後就返屋企砌好佢,
第一次完全自己由頭砌到尾搞左兩日多...

依家考慮緊用win xp定系7既64bit
好明顯, 我只win7緊系老x黎 :oops:
由於小弟只有部份軟件有正版, (其實就只系得maya同painter系正版) :oops:
adobe cs4既破解版就驚系win 7 64bit下唔對應
zbrush3.5都驚驚地... 前輩可否靜靜雞講我聽你地有無呢方面既經驗? :?:
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 20日 1月 2010年, 20:49

display card 好少聽會死... 都系小心過熱, 留意下機箱通唔通風啦.

至於 XP64 方面.... 你本身系咪有 32-bit windows 用黎駁其他野?

因為依家越黎越多野唔 support xp64, 有D printer, scanner, multimedia keyboard 都冇 xp64 driver. 另外細公司既 plugin or software 都未必 support. :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章baka1985 » 20日 1月 2010年, 21:47

to h2o前輩,

剛剛set好bios
見將卡好正常咁運作,應該無問題 :D
e 乜唔系話32bit用唔到64bit既野, 但反之64可以行32既野既咩?@@
而且32bit, 咁我果8gb咪無用武之地 -.-!?...
如果真系咁, 可能我會割個drive出黎裝xp32, 以防boot機或者要用某d software lu,
我只系用好基本既裝備, keyboard, wacom, epson printer,
tenda wifi, moden, 再加個logitech mouse~
照計都可以系64bit情況下行
不過唔知maya同zbrush果d plugin點, 要用左先知 -.-|||
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 20日 1月 2010年, 23:41

買Hwardware心急隨時搵自己笨, 尤其系唔熟就應該問清楚先好買, 行多次換黎換去曬時間曬口水. 呢個CASE退到錢算你好好彩, 因為一般唔系貨有問題都唔會想換就換, 仲要系要佢嘔d返錢出黎.

galaxy display 都系用返nvidia driver, driver 就應該冇問題, 如果系其他product 就無謂, driver support 好差, 有D連OFFICIAL WEBSITE都冇DRIVER DL.

咩牌子既display card 都常有聽到死,cpu 就真系好少, 但我都啱啱死咗粒U. 有D DISPLAY唔死但花畫面, 同死冇分別都系要換, 有D系供電問題唔穩定, 我張GF TI4200 同GEFROCE FX5900XT 都有死過, 而家display 越黎越食電, 有d仲要插電 X2, heatsink 相對比以前重要. 間唔中Check嚇GPU 幾多度唔好過熱就OK.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 20日 1月 2010年, 23:48

SOFTWARE 問題, 隨咗ZBRUSH 我冇咩用, 你可以直上WIN7 64, PS有32BIT 同64BIT, WIN7 64 行32BIT PS冇問題,我由WIN7 BETA 已經開始用PS CS4.

WIN7 64 比XP 64, DRIVER SUPPORT 得好D. 要搵DRIVER都唔系難, 你既HARDWARE 又新, 唔洗點驚有搵唔到DRIVER 問題.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客