急,唔該!預4千到做3D繪圖!已加出機報告 in 21-5-2009

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

文章gtr333333 » 8日 6月 2009年, 12:10

其實我都有個疑惑,夠竟3K左右系咪真系可以出到部機去run Max or Maya? 我D朋友就話唔得喎~ :roll:

不如我咁問,假設部機唔會rend野,只系做Modeling呢部份,咁部電腦既要求系咪會細好多? :roll:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 8日 6月 2009年, 12:45

run 到既, 以前 Pentium 年代都系咁做野啦 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章ed209 » 8日 6月 2009年, 15:06

dontkown 寫:咁多位,系呢到我要講聲唔好意思,
呢排我無上來,因為我煩緊個3D Max點玩,
巖巖上來見到呢到變成罵戰,我就覺得唔好意思!
其實我當初系覺得有人覺得我傻仔出部咁既機先反問同請教某會員!
始終自己新手一名,出機就無咩經驗,我都請教過好多呢到既老前輩,
我先出呢部機,只系見到有人話呢個搵笨,我先產生個疑問,
我無諗過會幾成罵戰,只系希望大家理性討論,免傷和氣,
話曬大家來得呢到交流都算系緣份!
唔好意思,希望大家就唔好再咁樣落去啦!
有咩唔巖,都系因為呢個帖姐,我同大家講聲唔好意思啦~
希望大家就唔好再嘈落去啦!

呢排我裝左個xp 64 bit 發覺好多野都唔support好煩,我呢排都試緊過3D Max 2010版,仲系學習階段!
但亦都煩緊唔知可以系邊到下載,又唔想買,好貴!
不過都堅持每日都練習下咁!有好多唔明既地方有待解決!

題外話,我都想問下MS Office系xp64bit到系咪要裝返64bit既版本,而32bit既版本就裝唔到?因為我試過系唔得!

你可以試windows 7 64bit, rc1已經幾穩定, 本身已經support 好多drivers, 連一d陳年既driver都唔洗搵. 我由beta開始用咗大半年, 唔想轉返XP. 由其佢有個function叫library同home group, 非常好用.
windows7 RC1系可以合法download. 限制系只可以用明年到2月. install win7好快, 我部機20分鍾就可以.
vista 其實都唔差不過要識tune, 有好多人唔識tune, 或者系根本未用過就人雲亦雲.

至於其他老番, 就唔好o系forum 講.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 8日 6月 2009年, 15:14

gtr333333 寫:其實我都有個疑惑,夠竟3K左右系咪真系可以出到部機去run Max or Maya? 我D朋友就話唔得喎~ :roll:

不如我咁問,假設部機唔會rend野,只系做Modeling呢部份,咁部電腦既要求系咪會細好多? :roll:

冇話唔得, 系你做野有幾"重". 好多時系睇你頂唔頂得順咁慢.
我仲有部P4, 都可以開而家既software, 但系render系而家既6-7倍時間, 如果render 幾秒既野, 分別就唔系太大, 但系如果render 一條片或者系一張好大resolution, 分別就可以好大, 同一張圖, 我用P4系個半鍾, 而家部機就十幾分鍾.

如果做modeling多, 少做rendering, 我覺得display card比較重要, 但而家都唔洗要好貴.如果如你所講既3K, 咁就要為咗張display card, 而要買粒好雞既u,變咗頭重尾輕, 一樣系有問題.
如果系會成日玩3D, 太過平就唔建議. 如果只系試玩3D, 老實講就算好多唔玩3D既, 是但一部主流級既都4-5K, 已經都夠. 點樣系高級, 主流級, 平價, intel既roadmap, price cut 成日都list 曬出黎.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 8日 6月 2009年, 15:52

ed209 寫:你可以試windows 7 64bit, rc1已經幾穩定, 本身已經support 好多drivers, 連一d陳年既driver都唔洗搵. 我由beta開始用咗大半年, 唔想轉返XP. 由其佢有個function叫library同home group, 非常好用.
windows7 RC1系可以合法download. 限制系只可以用明年到2月. install win7好快, 我部機20分鍾就可以.
vista 其實都唔差不過要識tune, 有好多人唔識tune, 或者系根本未用過就人雲亦雲.

好吸引 bor :)

有D 廠都話舊 driver support 唔到 vista, 但 win7 反而得, 我下一部機都想裝 win7 :mrgreen:

至於 vista 方面, 我搞唔掂同 xp network sharing 既 problem, 用 xp 做咩都得, vista 就冇 rights cut or overwrite files :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章gtr333333 » 8日 6月 2009年, 17:20

ed209 寫:
gtr333333 寫:其實我都有個疑惑,夠竟3K左右系咪真系可以出到部機去run Max or Maya? 我D朋友就話唔得喎~ :roll:

冇話唔得, 系你做野有幾"重". 好多時系睇你頂唔頂得順咁慢.
我仲有部P4, 都可以開而家既software, 但系render系而家既6-7倍時間, 如果render 幾秒既野, 分別就唔系太大, 但系如果render 一條片或者系一張好大resolution, 分別就可以好大, 同一張圖, 我用P4系個半鍾, 而家部機就十幾分鍾.

如果做modeling多, 少做rendering, 我覺得display card比較重要, 但而家都唔洗要好貴.如果如你所講既3K, 咁就要為咗張display card, 而要買粒好雞既u,變咗頭重尾輕, 一樣系有問題.
如果系會成日玩3D, 太過平就唔建議. 如果只系試玩3D, 老實講就算好多唔玩3D既, 是但一部主流級既都4-5K, 已經都夠. 點樣系高級, 主流級, 平價, intel既roadmap, price cut 成日都list 曬出黎.

我而家部P4就系勉強行到max 8.5, 但Maya 2008/2009就唔得喇~ :oops:

如果出新機,請間有冇好提議? 可唔可以比個list我贖睇睇,最好唔好太貴啦~ :oops:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 8日 6月 2009年, 17:28

借用 dontknow 兄個 list, 你既 budget 多 or 少過佢呢?

CPU: Q8200 $ 1,300.00
MB: ASUS P5QL P43 $700
Display Card: Galaxy Gefore GTS250 AC W HDMI DDR3 1GB DDR3 $1180
Ram: Corsair twin 2 x 2GB $430
Hark dist: WD 640GB $475
DVD : LG $185
Power: 2the max GPA510 500W $480
Case $265

計埋人工,全部計$5165
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章gtr333333 » 8日 6月 2009年, 17:39

h2o 寫:借用 dontknow 兄個 list, 你既 budget 多 or 少過佢呢?

Display Card: Galaxy Gefore GTS250 AC W HDMI DDR3 1GB DDR3 $1180
Ram: Corsair twin 2 x 2GB $430
Power: 2the max GPA510 500W $480
Case $265

我都有睇到佢呢個list, 你覺得重有冇得再執平少少呢? :cry:

咁macrossmo師兄呢個list又得唔得呢?

CPU: Q8200 (must quadCore) $ 1,320.00
MB: ASUS P5QL-SE P43 M $650
Display Card: Galaxy 9800GT Green HDMI 512MB DDR3 $780
Ram: Kingston DDR2 2G x 2 $380
Hark dist: WD 640GB $488
DVD : P仔 $250
Power: Coolar Master 500W $335
Case $250
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 8日 6月 2009年, 21:01

gtr333333 寫:
ed209 寫:

我而家部P4就系勉強行到max 8.5, 但Maya 2008/2009就唔得喇~ :oops:

如果出新機,請間有冇好提議? 可唔可以比個list我贖睇睇,最好唔好太貴啦~ :oops:

呢個就系問題喇, 唔止系新舊問題, 即使系而家ION (cpu 系intel atom + geforce 9系), 都要2千幾3千蚊, 你用黎行maya, 都系有問題. 而行到又唔等於做到. 但系粒CPU 唔舊喎, 但系就平. 如果一味要平, 到你想用時又冇得用.
* 聽講atom 等於Pentium 3左右.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 8日 6月 2009年, 21:04

gtr333333 寫:
h2o 寫:借用 dontknow 兄個 list, 你既 budget 多 or 少過佢呢?

Case $265

我都有睇到佢呢個list, 你覺得重有冇得再執平少少呢? :cry:

咁macrossmo師兄呢個list又得唔得呢?

CPU: Q8200 (must quadCore) $ 1,320.00
MB: ASUS P5QL-SE P43 M $650
Display Card: Galaxy 9800GT Green HDMI 512MB DDR3 $780
Ram: Kingston DDR2 2G x 2 $380
Hark dist: WD 640GB $488
DVD : P仔 $250
Power: Coolar Master 500W $335
Case $250

平又要quad, 又冇一定要Intel既可以心諗AMD.
要平既都只系樣樣減少少. 到最後可能仲唔抵用.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章dontkown » 8日 6月 2009年, 22:17

咁多位師兄,咁唔知我呢部玩3d既機算系人門、中階定高階?
希望大家比下意見?

另多我想整多部大概2至3K既打下機同玩下2d圖,唔知有冇好介紹呢?

多謝咁多位師兄既幫助先,謝謝!
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章dontkown » 8日 6月 2009年, 22:23

ed209 寫:
其實我當初系覺得有人覺得我傻仔出部咁既機先反問同請教某會員!
始終自己新手一名,出機就無咩經驗,我都請教過好多呢到既老前輩,

呢排我裝左個xp 64 bit 發覺好多野都唔support好煩,我呢排都試緊過3D Max 2010版,仲系學習階段!

題外話,我都想問下MS Office系xp64bit到系咪要裝返64bit既版本,而32bit既版本就裝唔到?因為我試過系唔得!

你可以試windows 7 64bit, rc1已經幾穩定, 本身已經support 好多drivers, 連一d陳年既driver都唔洗搵. 我由beta開始用咗大半年, 唔想轉返XP. 由其佢有個function叫library同home group, 非常好用.

前輩,我見你識好多野,我可唔可以請教你7仔既library同home group系咩功能來?可唔可以講解下?另外我想請教你,你話vista要識tune,咁要點tune?可唔可以請教你點搞嫁?我對呢方面真系個白癡來嫁,所以請你分享下,謝謝先!(你比我感覺你似D電腦專家!)
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章dontkown » 8日 6月 2009年, 22:25

macrossmo 寫:

好似系得架喎!我都用緊

但我就用唔到,唔知點解,不過我或者會考慮ed209前輩的意見,轉戰7仔!
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 8日 6月 2009年, 22:26

dontkown 寫:咁多位師兄,咁唔知我呢部玩3d既機算系人門、中階定高階?
希望大家比下意見?

另多我想整多部大概2至3K既打下機同玩下2d圖,唔知有冇好介紹呢?

多謝咁多位師兄既幫助先,謝謝!

中下左右啦.
你部機打機(一般3D GAME)同2D都好夠. 你再砌部平既用黎打機冇咩用...
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 8日 6月 2009年, 22:37

dontkown 寫:
ed209 寫:

前輩,我見你識好多野,我可唔可以請教你7仔既library同home group系咩功能來?可唔可以講解下?另外我想請教你,你話vista要識tune,咁要點tune?可唔可以請教你點搞嫁?我對呢方面真系個白癡來嫁,所以請你分享下,謝謝先!(你比我感覺你似D電腦專家!)

咁我又唔系識好多野, 樣樣樣半桶水知dd咁啦.
library 好似shortcut 咁,你部機如果好多file 又有幾個Partition 就最有用. 就咁講幾句我都唔知點講得你明白. home group 就方便你有幾部機又想share野, 幾個step 就OK.

vista 有幾個service 系比較食resource, 你唔off佢就長期run緊, 拖慢部機既主要原因. vista service pack 1其實已經好好多, sp2都應該就出.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客