急,唔該!預4千到做3D繪圖!已加出機報告 in 21-5-2009

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

急,唔該!預4千到做3D繪圖!已加出機報告 in 21-5-2009

文章dontkown » 17日 5月 2009年, 22:35

主機預4千到做3D繪圖得唔得?
我差機板、顯示卡,同CPU未決定,有咩好介紹?

CPU:
MB:
Display Card:
Ram: Kingston DDR2 2G x 2 $380
Hark dist: WD 640GB $488
DVD : P仔 $250
Power: Coolar Master 500W $335
Case $250

問題:
一:人地話做3d繪圖最好用四核心系咪真?如果預四千多元到做唔做到?
二:顯示卡用咩牌子好?
三:機板又用邊只好?
四:點解咁多人用AMD而唔用Intel,唔通佢唔好?
五:點夾先可以唔過預算而又有好效能?

我唔知咁得唔得,有問題不如當case講出來討論下,麻煩大家比d意見!
謝謝!
最後由 dontkown 於 21日 5月 2009年, 23:02 編輯,總共編輯了 1 次。
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 急,唔該!預4千到做3D繪圖!

文章ed209 » 17日 5月 2009年, 23:52

dontkown 寫:主機預4千到做3D繪圖得唔得?
我差機板、顯示卡,同CPU未決定,有咩好介紹?

CPU:
MB:
Display Card:
Ram: Kingston DDR2 2G x 2 $380
Power: Coolar Master 500W $335
Case $250

問題:
一:人地話做3d繪圖最好用四核心系咪真?如果預四千多元到做唔做到?
二:顯示卡用咩牌子好?
三:機板又用邊只好?
四:點解咁多人用AMD而唔用Intel,唔通佢唔好?
五:點夾先可以唔過預算而又有好效能?

我唔知咁得唔得,有問題不如當case講出來討論下,麻煩大家比d意見!
謝謝!

4K 要包曬就好難, 你只牛咁火數高但系3百幾咁平, 咁要睇清楚spec. 要睇清500w系唔系只有peak 先系500W(都應該系), 最好買有80plus 既字樣. 好多人是但買火牛, 其實火牛先系最重要, 如果唔想屋企放煙花.加上3D 一RENDER就好多時都系Full Load, 如果長時間render, 穩定更加重要

1. 3D 系多d core 好d, 但系主要做render既時間先明顯. 買Quad core, L2Cache 大D,有VT既就最好.

2. 唔著重打機又冇咩budget, Geforce 9600 or 以上都好夠有余, 其實9600一般 game都唔差.
有d hardware Fourm好多傻仔話做3D 一定要用quadro, geforce 只可以用黎打機, 可以不理. 講" ATI 既色靚過NVIDIA既, Nvidia 既色唔得"都可以不理.

3. Asus 華碩啦. 用過其他, 都系佢好D, 搵P43 / P45既chipset. 睇 budget.

4. 唔會用AMD既人多過INTEL, INTEL 既占有率都系高好多. 只系早排AMD奶咗野好耐, 呢排AMD 既C/P 值又好返D. 基本上唔洗理o個d AMD , Intel, ATi, NVidia 死硬派fans 既言論.

5. 冇. 一分錢一分貨, 只可能o系同等價錢入面盡量搵最好既.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 18日 5月 2009年, 00:21

用 quad core 4 粒好似好勁, 但睇番速度 dual core 系勁d. 正如 ed209 講 render 先用得盡 quad core, 平時做野用得一兩粒; 你 build model, set animation, comp 片用既時間多, 定 render 多先?

其他野 ed209 都講哂, 不過我想問你本身有冇機用黎上網, 玩 games, 睇片, 駁 printer, scanner? 如果已經有部腦, 咁呢部新機可以裝 xp 64, 做野唔駛限住 3gb ram :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章ed209 » 18日 5月 2009年, 00:40

Dual Core只有Core Speed 快過Quad時, 而又用唔到Quad先有優勢, 例如有d Game 唔suport Multi- Core,咁一粒Core Speed快既Duo / Solo 先好得過一粒Core Speed 慢既Quad. 所以睇要你用咩Core Speed 既 Duo, 咩Core Speed既Quad, 同埋software sup 唔support multi core先有得比.

Support Multi Core 既software只會越黎越多. 最好search人地既benchmark, 先知分別幾大. 除非core speed分別好大, 我suggest 樓主買Quad.

e.g.
Intel E8400 Core2 Duo (3.0G/6MB/1333MHz FSB/45ns)
Intel Q9650 Core2 Quad (3GHz/12MB/1333MHz/45nm)

兩粒都系同速, 一粒L2 Cache大d同Quad

3DMax
圖檔

Photoshop
圖檔
最後由 ed209 於 18日 5月 2009年, 01:04 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 18日 5月 2009年, 01:00

但系呢個 budget.... quad core 又貴d, 食電又多d, 火牛又要買勁d bor

我自己部 quad core 用緊 650w :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 18日 5月 2009年, 01:09

我CPU 系最食電既Q6600 , 65 nm , 105W
Geforce 9600GT
5只 Harddisk
Xfi Titanium
另外仲拖一堆濕碎external device.
只牛470W
So far 我砌咗6,7部差唔多既quad, 470W-500W既都仍然好穩定未見有問題
如果火牛輸出夠穩定, 又唔系行SLI, 500W以內都好夠.

如果有開speedstep, 唔會食多好多電. 同埋唔系qaud就idel一定系食多電, 要睇Spec. Quad都有出慳電版, 當然價錢系另1回事.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章dontkown » 18日 5月 2009年, 21:11

覆返你地先:

水兄:其我都巖巖學,乜都學d,咁你覺得n記9600GT夠唔夠?

ed209:我諗如果用四核來講我又未必用得曬,如果我揀雙核有咩好介紹?同埋如果我揀n記9600GT又有咩好介紹?唔介意我問埋底板有咩好介紹嗎?

另外我想問下有冇其他同水平但又食電唔多的可以代替?

謝謝兩位先!
如果我有咩新發展會再問,我預計令個星期會整,然後下個星期開始……哈哈……
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 5月 2009年, 21:52

以前用 geforce, low-end 個級 maya display 有時會唔正常. 我手上有部機用 9800 GT 就冇問題, 9600 GT 我唔系好清楚.....

我啱啱睇番價目表, 原來依家 quad 同 dual 價錢唔系差太遠, Q8200 (2.33GHz), E8400 (3.0GHz) 一樣價, 咁我覺得 Q8200 好d (其實我唔知有 Q8xxx 出左 :oops:) . 效能差幾遠就唔知, 但我手上兩部 render 機系 Q9450, Q9550 就有好大分別 (render 方面).
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章macrossmo » 19日 5月 2009年, 00:29

CPU: Q8200 (must quadCore) $ 1,320.00
MB: ASUS P5QL-SE P43 M $650
Display Card: Galaxy 9800GT Green HDMI 512MB DDR3 $780
Case $250

Total : $4453
你得$4000的話cpu用唔到q9xxx, 買q8200超上3Ghz黎用吧....基本上唔會考慮dual core, 如果唔會upgrade 8GB ram,不如用G31,其實同p43/45 無咩大分別,ASUS P5KPL-CM G31,Gigabit Lan,M.ATX M/B HK$ 455.00
火牛基本上都夠用.....budget所限,如果你有舊rom用得返.......咁$4008就出到機
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章ed209 » 19日 5月 2009年, 03:10

dontkown 寫:覆返你地先:

ed209:我諗如果用四核來講我又未必用得曬,如果我揀雙核有咩好介紹?同埋如果我揀n記9600GT又有咩好介紹?唔介意我問埋底板有咩好介紹嗎?

就算唔用3D, 而家既方向都系開始向multi-core行, 就算OS, 例如黎緊既windows 7, photoshop 既filter, aftereffects, 或者utility如winrar,都系會optimized 俾multic-core. 平既得粒Q8200, Q8200講真就麻麻, 不過你既budget 唔多就真得呢粒.

想知CPU有咩分別, 俾個web你, http://ark.intel.com/ProductCollection. ... lyID=28398

唔洗擔心食電(都冇得擔心), 而家既CPU(CORE 2)食電既TDP有幾個LEVEL, 要好慳電既S GRADE 又好貴. 所以你最緊要開返speedStep (BIOS), 同windows 既power option開返minimum power management, 咁你部腦平時冇咩做時就會自動降頻慳電架啦.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章dontkown » 19日 5月 2009年, 23:50

ed209 寫:

就算唔用3D, 而家既方向都系開始向multi-core行, 就算OS, 例如黎緊既windows 7, photoshop 既filter, aftereffects, 或者utility如winrar,都系會optimized 俾multic-core. 平既得粒Q8200, Q8200講真就麻麻, 不過你既budget 唔多就真得呢粒.

想知CPU有咩分別, 俾個web你, http://ark.intel.com/ProductCollection. ... lyID=28398

唔洗擔心食電(都冇得擔心), 而家既CPU(CORE 2)食電既TDP有幾個LEVEL, 要好慳電既S GRADE 又好貴. 所以你最緊要開返speedStep (BIOS), 同windows 既power option開返minimum power management, 咁你部腦平時冇咩做時就會自動降頻慳電架啦.

個網d野好高深,唔明,咁我想問下,如果想買一粒好少少既四核,要幾錢到?
另外我想問下我見到一張Display Card: Galaxy 9800GT Green HDMI 512MB DDR3 $780 同一張 Galaxy GeForce 9800 GT 1GB HDMI ,我想問下邊張好d?1GB有冇咁平?九百幾系咪真?
咁如果我去到五千到五千五得唔得?

呢張Eagle Geforce 9500GT 1GB DDR2仲要四七零,會唔會系真?
巖唔巖玩3D嫁?
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 20日 5月 2009年, 11:27

dontkown 寫:
ed209 寫:

個網d野好高深,唔明,咁我想問下,如果想買一粒好少少既四核,要幾錢到?
另外我想問下我見到一張Display Card: Galaxy 9800GT Green HDMI 512MB DDR3 $780 同一張 Galaxy GeForce 9800 GT 1GB HDMI ,我想問下邊張好d?1GB有冇咁平?九百幾系咪真?

呢張Eagle Geforce 9500GT 1GB DDR2仲要四七零,會唔會系真?
巖唔巖玩3D嫁?

CPU:
平就Q8200, 好d野就Q9400

Display card:
我買開XFX,呢一年前後買咗5張左右,都冇咩問題
其他牌子唔清楚
要唔要HDMI, 有就最好, 冇既都冇咩所謂, 睇你只MON, 又或者洗唔洗駁其他野

平既就9600, 好d既9800
512MB 都好夠
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章dontkown » 20日 5月 2009年, 17:50

ed209 寫:
dontkown 寫:
ed209 寫:

巖唔巖玩3D嫁?

CPU:

其他牌子唔清楚
要唔要HDMI, 有就最好, 冇既都冇咩所謂, 睇你只MON, 又或者洗唔洗駁其他野

512MB 都好夠

今日行腦場,條友同我講9800好久,而家出左d 咩GTS250,話會好d,我我應該點揀?
我見你對呢方面好有見解,可唔可以比你個msn我,大家互相交流下?
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 20日 5月 2009年, 19:17

勁D, 又會貴D.... 其實都系錢既問題

如果俾我排 upgrade 既次序, 會系 cpu, ram, 之後先系 display card.

Display card 會影響 3D software viewport 速度, 但其他 software (eg. photoshop, aftereffects) 就冇咩影響.

依家做張 texture, 開個 photoshop 都用左 1-2gb RAM 起碼, 唔想D prog 又開又閂, ram 多D就可以同時開幾個 software 一齊做野. 當然呢樣野涉及我之前提過既 64bit OS 先做到, 而且 RAM 唔系貴, 8GB RAM 都好普通.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章animatevincent » 21日 5月 2009年, 19:26

dontkown 寫:
ed209 寫:
dontkown 寫:
ed209 寫:

巖唔巖玩3D嫁?

CPU:

其他牌子唔清楚

512MB 都好夠

今日行腦場,條友同我講9800好久,而家出左d 咩GTS250,話會好d,我我應該點揀?
我見你對呢方面好有見解,可唔可以比你個msn我,大家互相交流下?

其實9800gt同gts250既年紀接近一樣...
因為gts250系由9800gtx易名而成
但個sale又呃你唔曬, 效能上gts250系9800gt既上一線型號, 效能比較好
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客