[焦點討論] 如何令香港cg更有特色及更具代表性?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章S'tephen » 24日 6月 2005年, 05:15

港產 寫:日本人有簡潔既美感, 美國主張大膽粗獷,

香港有什麼?比大家去想一想.

香港算不算是“吐舊納新”呢?  以我大部份個人感覺去睇。
香港人士是一門理想主義者,總常會想出一些不能達到的目標!
即使目標達成與否,提高了所謂的期望,可能出來的效果不完美,
但總會假設比實際的好!所以試試!

這是投機主義過重,主張的遠眺比實際的強,
所以即使是泡沫,也可能堅持去做。因為背地裡說:“凡事難免總有風險”

下一步,對一些不顯眼的舊物加以利用,最終目標是想拿回來“回收再用”
好似銅鑼彎的唐樓,那地方將被政府打算回收再做!
顯然這是香港人“吐舊納新”的證明。然而,雖然“吐舊納新”不是不好!
但在香港這彈丸之地 ── 資源、土地、機會等等都有上限。
要前進,就要洗牌!這是洗牌效應! 新事物覆蓋舊事物。
因此“創意”不加上節制,少不了會帶來破壞,破壞或吞噬“舊有的事物”。

另外想談及的是香港人的心態:無一個代表極限的定義。
在前,每每進化與演變,也不定立一個終點,口中滿是講論的潮流。
在這模式下的香港,產生不飽和的欲望,無止境地吞噬舊事物。
吞噬不等於吸納,這是香港人的毛病,不會珍惜舊有!
在後,不定低線是香港人的習慣,因而香港不能建立固定的文化型態!
多方面的發展同理想,加大了香港不定型的困難。

回來說:香港同日本美國比較,我會覺得香港特質是一個 "變"字。
如何變,變好定變壞。這變數是分給了,分給每一個作為香港人,要面對的責任。

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章kl12 » 24日 6月 2005年, 08:59

要錢同時間,香港跟本比唔到,咁又點會有高水准作品呢...
頭像
kl12
討論區新秀
討論區新秀

文章maksin » 11日 12月 2005年, 10:16

香港cg應有香港人日常生活的元素.
maksin
討論區新秀
討論區新秀

文章luxoJr » 11日 12月 2005年, 15:01

傾左咁多, 講左咁耐
其實香港cg既特色就系吹水多過做

大家執生啦 :-|
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章purehay » 6日 6月 2007年, 11:48

其實本人卻覺得如果想發展出belong香港的特
色的CG業, 首先要清楚"畫"及"想"的時候的心態.

1)究竟那人(作者)是希望畫一些受歡迎的CG畫面, 定系
2)真系想由生活的感受去制作一些CG畫面呢?

-1 前者的話會較容易,因為這些cg中的人物和場景都是現世界
cg界的指標. 例如外國和日本etc.. 也是現在香港動畫公司
所進行的方向. 這裡生產的cg畫都會受歡迎但真系可以與香港
風格冇關系的.

-2 而後者就是真系由香港人做香港事, 他們會將生活的感覺(包括小時到
現在的想法) 視覺化. 用cg的方法表現. 這樣就真系可以做到有香港
特色的cg畫面和感覺了.

但其實現在的香港cg業是有必要走"前者"的步先, 因為這是最根本的
需要. 給世界知道香港是有能力做到"受歡迎"的cg先. 這樣做是因為
香港的cg歷史比其他已發展的國家如US...Jp的短. 現在需要追趕所
lost的時間, 所以感覺上香港好似暫時沒有特色那樣, 只懂造skillful
的basic但也受國際應同的畫面 如"忍者龜"等等...
但可以咁講, 現在的cg業情況已經在"發展中"的後期, 所以現在
好似大家咁已開始對特色有要求, 其實之前各人所說的方法便是
開始進入"已發展"的想法. 相信不久後cg界便開始進入"後者"的
部份了! 加油 :wink:
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

hi hi

文章evildarkfalcon » 14日 11月 2007年, 14:32

我覺得可以運用香港既大樓去作一D大型既cg 特技

像變形金剛...如果佢在香波拍一定好正...星星叫追到來香港..

美國派兵去back up hk..戰機在香港上空和星星叫作戰..正!!
狂派既大型海上運輸機將大部份狂派主角運來香港..
博派同狂派系香港大戰..
大量高樓被毀..

其實香港同外國既分別只在於多錢少錢.同埋有冇"狂想"既人

香港人 :做D特技只在於靚.得意.暴力.有震撼性個D無人鍾意.唉
整D野恐布過頭又比人告..暴力又比人告..
香港人睇既恐布片唔主將恐布=.=!!
暴力片唔系拍暴力=.=!
呢D野比外國已經系衰左..
外國人:咩都會整下..咩都有人睇..性格較開放同大膽.
恐布就真系超恐布..暴力真系超暴力..

同埋如果做D少型既cg 就 將 格斗技融入去..

打得勁 !!!

其實我覺得人地既野我地都有機會做到..只系無錢...政府又唔支持

恐布D.血腥D又比人告..
政府只系覺得有錢謙先會做..人地美國幾億拍套戲..我地 ....=.= !!

咩都就住就住....
evildarkfalcon
討論區新秀
討論區新秀

創意題材是無分地域界限 ~

文章ATOM2003 » 7日 1月 2010年, 05:06

ATOM2003
討論區新秀
討論區新秀

文章dlcc » 10日 2月 2010年, 22:12

如何令香港cg更有特色及更具代表性?

我覺得先要d老細、導演等肯接受新嘗試先。
他們的思維一日不改變,我們再有特色、代表、創意都無濟於事。

p.s.
離題

香港面對外來的競爭越來越激烈 :(

以即將上演的武俠片為例,韓國公司免費為這電影做特技 :roll:

再有代表、再有特色....都要死 :-|
dlcc
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 12日 2月 2010年, 01:10

dlcc 寫:以即將上演的武俠片為例,韓國公司免費為這電影做特技 :roll:

你指邊套?
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cktm20xx » 14日 6月 2010年, 14:53

你們說的黃玉郎, 嘜乜, 周星馳的...都只不過是他們的個人特色嗎? 只不過是因為他們出了名之後,被公眾公認是香港特色吧. 其實如果有一個香港人用美式或日式或奇怪的方式去作cg而成了名,賺了好多錢時,你又會不會爭著說這是香港特色呢?我覺得是香港人創作的便是香港特色了.
如果一套電影,電視,廣告做得好特技做得好的話, 咁它們便有它們o既代表性了. how to improve?? 我諗要問下導演, 你個客了... :lol:
如果唔系的話...自己去創作吧~
:mrgreen:
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章limitvision » 10日 7月 2010年, 06:47

cktm20xx 寫:你們說的黃玉郎, 嘜乜, 周星馳的...都只不過是他們的個人特色嗎? 只不過是因為他們出了名之後,被公眾公認是香港特色吧. 其實如果有一個香港人用美式或日式或奇怪的方式去作cg而成了名,賺了好多錢時,你又會不會爭著說這是香港特色呢?我覺得是香港人創作的便是香港特色了.
如果一套電影,電視,廣告做得好特技做得好的話, 咁它們便有它們o既代表性了. how to improve?? 我諗要問下導演, 你個客了... :lol:
如果唔系的話...自己去創作吧~
:mrgreen:

SUPPORT! 贊成
limitvision
討論區新秀
討論區新秀

文章limitvision » 14日 7月 2010年, 01:58

港產 寫:香港有什麼?比大家去想一想.

我覺得系游行, 好多游行
limitvision
討論區新秀
討論區新秀

Re: [焦點討論] 如何令香港cg更有特色及更具代表性?

文章krisfly » 17日 5月 2012年, 16:12

唔應該單求視覺上嘅效果,應該密切結合香港本地文化,因為香港本身就係一個好特別嘅城市,而佢本身嘅local cuture就好有代表性
We don't feed chickens and cows in our farm, we feed lots of machines!http://www.foxrenderfarm.com
krisfly
討論區新秀
討論區新秀

外號: 神级artist

文章ChildPark » 10日 8月 2018年, 12:33

如何令香港cg更有特色及更具代表性?
其實出題的人想多了,圖型學沒有特色和代表性,其實是靠專門技術知識的,外國人做得好是靠技術和細節,動畫就靠創造力和想像力!
ChildPark
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 10日 8月 2018年, 15:04

ChildPark 寫:如何令香港cg更有特色及更具代表性?
其實出題的人想多了,圖型學沒有特色和代表性,其實是靠專門技術知識的,外國人做得好是靠技術和細節,動畫就靠創造力和想像力!

2003年的題目 ... 今日搵到了答案 !! :wink: :wink: :wink:

對呢 . ..... 現在的題目應改做"如何令香港cg做得好一點"...重新出發 !!!
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客