請問有冇工關於multimedia但系系part time架?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

請問有冇工關於multimedia但系系part time架?

文章Pumpkin_XD » 24日 10月 2009年, 17:00

我而家系IVE讀緊電腦游戲及動畫設計既diploma不過炒左兩科升唔到high diploma既Final year衰左兩科program而家一個星期先要返果一日,想搵野做但系好難,因為都見到呢行唔系太多老板請人,而且D JOB AD既要求我都未能滿足
之前都見過一份請Animator Trainee但系因為星期4要返學所以最後都入唔到間公司,我想問下

1.有冇工關於multimedia但系系part time架?

2.是不是所有整動畫既公司都系放星期6日呢?

3.Program其實系咪好重要?

希望各位師兄同前輩指導小弟兩句 萬分感謝
Pumpkin_XD
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 24日 10月 2009年, 22:54

multimedia 呢個字好廣泛, 好多都同 program 冇咩大關系, 你想搵邊類型? 有冇一兩科系你既專長?

如果你話科科都識d, 但唔精.... 呢個就系問題所在..... :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: 請問有冇工關於multimedia但系系part time架?

文章Ray Leung » 25日 10月 2009年, 01:14

Pumpkin_XD 寫:我而家系IVE讀緊電腦游戲及動畫設計既diploma不過炒左兩科升唔到high diploma既Final year衰左兩科program而家一個星期先要返果一日,想搵野做但系好難,因為都見到呢行唔系太多老板請人,而且D JOB AD既要求我都未能滿足
之前都見過一份請Animator Trainee但系因為星期4要返學所以最後都入唔到間公司,我想問下

1.有冇工關於multimedia但系系part time架?

2.是不是所有整動畫既公司都系放星期6日呢?

3.Program其實系咪好重要?

希望各位師兄同前輩指導小弟兩句 萬分感謝

小小既建議,如果對自己既technique有信心,可以試下上網搵freelance。因為到你畢業那陣,你同其他人既分別好可能就系經驗既多少。搵唔到既就自己整多D野去fill up個portfolio,或者學下新既software,唔好浪費左D時間。你早D做好准備,對你將來搵工好有幫助!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Pumpkin_XD » 26日 10月 2009年, 17:16

re h20前輩:我都明 不過呢行真系五花八門 好似我而家讀緊果度佢教成10幾種SOFTWARE 不過我自己最有興趣就系MAYA 咁系咪靜系挫死MAYA會好D?
Pumpkin_XD
討論區新秀
討論區新秀

文章Pumpkin_XD » 26日 10月 2009年, 17:17

re Ray Leung 前輩:IC 咁想問下邊度可以搵到多d freelance 既ad? 真系唔該哂
Pumpkin_XD
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 26日 10月 2009年, 23:52

Pumpkin_XD 寫:re Ray Leung 前輩:IC 咁想問下邊度可以搵到多d freelance 既ad? 真系唔該哂

香港網就唔系好清楚,外國就可以試下Elance.com
收費個rate唔好set咁高會易D接到job!
但系記住要好有信心handle到先好接job,因為佢好講reputation
你衰過一次就好難再有人會搵你!

BTW,睇番上面你話你對Maya有興趣........
其實Maya都好廣泛,要睇你對邊方面特別有興趣
for example: Animation/Modeling/Texturing/Lighting/Particles.....etc.

如果要apply animator既position,就一定要識Maya + MotionBuilder
Modeler就Maya + Mudbox/Zbrush..............淨系識一樣系唔夠用既
所以做定research睇下乜野position需要D乜野既skill + software knowledge
預早學定對你有幫助!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Pumpkin_XD » 10日 11月 2009年, 10:37

Ray Leung 寫:
Pumpkin_XD 寫:re Ray Leung 前輩:IC 咁想問下邊度可以搵到多d freelance 既ad? 真系唔該哂

香港網就唔系好清楚,外國就可以試下Elance.com
收費個rate唔好set咁高會易D接到job!
但系記住要好有信心handle到先好接job,因為佢好講reputation
你衰過一次就好難再有人會搵你!

BTW,睇番上面你話你對Maya有興趣........
其實Maya都好廣泛,要睇你對邊方面特別有興趣
for example: Animation/Modeling/Texturing/Lighting/Particles.....etc.

如果要apply animator既position,就一定要識Maya + MotionBuilder
Modeler就Maya + Mudbox/Zbrush..............淨系識一樣系唔夠用既
所以做定research睇下乜野position需要D乜野既skill + software knowledge
預早學定對你有幫助!

真系唔該哂你 我最近都忘緊搵工 所以比較少睇呢個FORUM 唔該哂你先 師兄

不過我諗自己真系未夠能力接freelance 而家都系操下d software先 如果照你咁講我諗我會操埋Zbrush 而家就巖巖開始學AfterEffect 同埋我想問下好似有個software叫做realflow? 其實有冇用架? 多數用黎做D乜? thx~~
Pumpkin_XD
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 10日 11月 2009年, 15:44

realflow 用黎做 liquid 既 simulation 多, 算系 special effects 既范疇.

After Effects 系做 video effects 必備既 software, 學校冇教, 點叫做 multimedia 呀.... :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客