又一港產特技巨作 "再生號"

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章sammypang » 9日 7月 2009年, 16:47

h2o 寫:兩份報紙講既野都差不多, 原來都系電影公司既新聞稿 :lol:

真是賣花贊花了 :P
sammypang
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章waterchan10 » 9日 7月 2009年, 19:37

做勢~
出出戲都寫到好勁咁..
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章h2o » 9日 7月 2009年, 20:32

依家D 娛記咁易做既, 跟新聞稿搬紙過字; 一系問人一句, 自己作個故仔出黎....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章luxoJr » 10日 7月 2009年, 19:42

圖檔
圖檔

《再生號》前後攝制兩年,其中在後期計算機特技花上了超過一年時間。負責今次計算機特技的技術人員Ben表示,《再生號》的故事涉及三個層次的世界,當中有不少場面均要用綠幕拍攝並配以計算機特技去表現出陽界、小說世界及陰界之間既相隔又重重相疊、相互關連,可以說是文藝劇情片的一大突破,而且耗時超過一年的後期制作期,足足比一般電影多出三分之二的時間,實屬香港電影中少見。

導演韋家輝對《再生號》的計算機特效非常緊張,要求特技公司嘗試多種風格各異的效果去展現戲中幾個不同的世界,最後他摒棄恐怖氣氛、藝術味道濃厚兩種效果,選用了貼近現實得來又帶點魔幻的風格,希望一方面給觀眾帶來新鮮的視覺官感,一方面保留電影中真實的動人情懷。
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Hajime_chan » 10日 7月 2009年, 23:21

就咁睇我覺得D CG麻麻地....不過劇情有D睇頭
Hajime_chan
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 10日 7月 2009年, 23:45

我識得一個人睇左2次 :o
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章waterchan10 » 11日 7月 2009年, 02:45

聽講d CG做左1年,系因為出戲主要得幾個剛畢業的新人做....無老手...
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章風之谷 » 11日 7月 2009年, 03:00

waterchan10 寫:聽講d CG做左1年,系因為出戲主要得幾個剛畢業的新人做....無老手...

如果系真的.....已經做得唔錯啦~
希望大家會加油啦,
為cg 界出一份牛力,

剛睇了......故事個諗法其實唔錯的.....
不過有d位over o左
(唔想講太明...入場睇啦....支持下本地cg 作都好) :P
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章waterchan10 » 11日 7月 2009年, 03:46

剛看完電影,在網上睇左兩篇感想,我覺得都系我想講既︰

http://blog.udn.com/jessfongpk/3122883
“簡單的故事內容,有極其復雜的敘事時間線。”

http://ballkafka.blogspot.com/2009/07/blog-post_1706.html
“旁白也說得太露骨(不過,如果完全沒旁白,可能會很難理解電影的復雜時空)”
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章cc_flower » 11日 7月 2009年, 13:32

琴晚睇左...cg同劇情都幾好啊....不過個男仔就真系......表情好硬
頭像
cc_flower
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 11日 7月 2009年, 13:45

waterchan10 寫:剛看完電影,在網上睇左兩篇感想,我覺得都系我想講既︰

http://blog.udn.com/jessfongpk/3122883
“簡單的故事內容,有極其復雜的敘事時間線。”

http://ballkafka.blogspot.com/2009/07/blog-post_1706.html
“旁白也說得太露骨(不過,如果完全沒旁白,可能會很難理解電影的復雜時空)”

基本上我都同意,除o左
提到 《再生號》的敘事風格媲美《凶心人(Memento)》

這點我絕不同意,
@_@ 根本不配相比,
對不起,我是memento 的fans,
講完。

(補充補充,我的不配相比是指剪接和述事方法,
再生號的想表達的生死和親情都值得尊重的)
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章bc_ip2004 » 12日 7月 2009年, 18:13

其實結局結局再三說明小說可以天馬行空好似好多左, 留個open ending 等觀眾自己回味思考會好好多
cg唔算好勁, 但已足夠表達故事中虛幻既世界
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章waterchan10 » 13日 7月 2009年, 01:18

CG 我都覺不是很好 :lol: 一個“好玩”的往生世界, 可能有各種原因加起來, 引至最後這結果, 有點浪費了~
另外, 識得d拍攝的工作人員, 他們都說為什麼trailer將所有令人震憾、好看的鏡頭全都剪進去, 令人入院感到沒什麼看... :-|
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章arielariel » 25日 8月 2009年, 10:34

不懂得批評 CG 好不好, 但畫面上, 原個設計都毫無美感可言.... 不知大家同不同意, 也許只是我個人感受, 我覺得好娘.......
arielariel
討論區新秀
討論區新秀

文章arielariel » 25日 8月 2009年, 10:40

對畫面的抗拒... 很難投入故事, 請問電影的美術指導是那一方來做的?
arielariel
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客